A Belvedere Szalon szeptember 28-i művészeti aukcióján a felkínált több mint másfélszáz tétel fele kelt el - írja a napi.hu. Többségüket kikiáltási áron ütötték le.

Az árverés legdrágább képe Tihanyi Lajos Folyóparti tája lett, amiért 6, 5 millió forintot fizettek ki. A kaposvári festőóriás alkotásai szintén a magasabb árkategóriát képviselték az egymilliós, illetve majdnem egymilliós leütési összeggel.

Ez egyébként a művészet kedvelői számára nem lehet meglepetés, hiszen épp a közelmúltban bukkant fel Magyarországon egy különleges Rippl-kép, a Fekete kalapos nő, amit 22 millió forintért kínáltak eladásra.

fekete kalapos nő by rippl


Két évvel ezelőtt pedig, amikor a festőóriás négy alkotói korszakát bemutató kiállítást szerveztek Kaposváron, 4,5 milliárd (!) forintra biztosították azt. Akkor 120 képet mutattak be a mestertől az Együd Árpád Kulturális Központban.

S, ha már Rippl-Rónai József, akkor: egyik legszebb és leghíresebb alkotása, a Jelenet gróf Somssichék kertjében című is tavaly cserélt gazdát. A festményét a világ egyik legrangosabb múzeuma, a párizsi Musée d'Orsay vásárolta meg a budapesti Virág Judit Galériától.

Rippl

Címkék: pasztell, Rippl, festmény, árverés, millió, kis szines