Egy ciklon hatása alá kerül hazánk. A mostani számítások alapján nagyon nehéz megmondani hogy ez a ciklon miként fogja befolyásolni hazánk időjárását.

Ha a légörvény úgynevezett előoldali áramlásába kerülünk, abban az esetben folytatódna a kellemes, sőt egyre melegebb idő. Nem elképzelhetetlen hogy akár a 20-25 fokot is elérje a délutáni órák hőmérséklete a hét végén.

Azonban ha a nyugati ciklon kicsivel más pályát venne fel és a hátoldali áramlásába kerülnénk, amely hideg, csapadékos időt okozna. A magasabb helyeken akár megláthatnánk az első hópelyheket is. Akár az a helyzet is előfordulhat hogy országon belüli kettősség alakul ki, nyugaton hideggel, a keleti országrészben nyárias idővel. Nagy harc lesz a következőkben, hogy a meleg vagy a hideg felé billen a mérleg nyelve. 1-2 nap múlva már pontosabb előrejelzést tudunk adni.


A fenti hőmérsékleti grafikon jól szemlélteti a nagy bizonytalanságot. Nagyjából október 11-ig, péntekig a hőmérséklet valószínűségi tagjai együtt futnak, azaz nagy bizonyossággal addig folytatódnak a 15-20 fok körüli hőmérsékletek.

Péntektől aztán egyre nagyobb a káosz (kusza vonalak), innentől nagy a bizonytalanság. A tagok egy része a 23-24 fokos tartományt is eléri, ugyanakkor másik részük a 3-5 fokos hőmérsékleteket mutat, azaz közel 20 fokos a szórás.

Címkék: hideg, enyhül, változékony, ősz, eső, csapadék, időjárás, kis szines