A kaposvári árvízhelyzetről itt olvashat!

Balatonlellén, egy kidőlő fa szabályosan kettéhasított egy éttermet. Nágocson kétnapos tanítási szünetet rendeltek el, mert a vihar megrongálta az iskolát.

Kaposszerdahelyen kiöntött a Berki-patak, a házak pincéjében és a kertekben áll a víz.

 

 

Barcson, Potonyban, Andocsnál, Csurgón és Lipótfán átszakadt a gát az éjszaka. Mintegy ötezer homokzsákot tettek le 15 helyen az ár ellen. Hat helyen menteni is kellett az embereket. Berzencénél a vasúti töltést kellett átvágni, hogy a vizet el tudják vezetni.

A Kaposvári árvízhelyzetről bővebben itt olvashatnak!

Korábban írtuk

Kaposváron letört ágak, mindenhol gallyak és falevelek, csúszós aszfalt, nem működő jelzőlámpák és araszolás az utakon. Ezt mutatja Kaposvár hétfő reggel, vihar után.

A Füredi csomópontban feketék a jelzőlámpák, itt rendőr irányítja a forgalmat. A város több csomópontján vagy sárgán villognak, vagy egyáltalán nem működnek a jelzőlámpák.

A tűzoltók éjféltől reggel nyolcig harminc esetben vonultak - tudtuk meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesétől. - Főként víz szivattyúzáshoz és fakidőlésekhez hívják őket.

Kaposváron korábban a Mező úti csomópontban favágás miatt korlátozták a forgalmat. A közlekedésre veszélyes fákat eltávolították, ezért már zavartalan közlekedésre számíthatnak az arra haladó járművezetők.

Lipótfán az éjjel átszakadt a gát, négy házat elöntött a víz. Az ott élő idős családokat kitelepítették, és átmenetileg a közeli idősek otthonában helyezték el őket.


Bodó László, a Kötél egyesület vezetője elmondta, Sásdról hívták őket, ahol a helyi tűzoltóknak segítenek. Házakat öntött el a víz, amely néhány helyen akkora, hogy teherautóval is nehezen tudnak haladni. A baranyai városban nyolc személyt mentettek a kaposváriak. Továbbá rengeteg állatot is kitelepítettek az elöntött ólakból. Most Lábodra vonultak, ahol a barcsi tűzoltóknak segítenek a faeltávolításban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat továbbra is narancs riasztást rendelt el a Dunántúlon. Régionkban erős viharra figyelmeztetnek, a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t. 12 óra alatt pedig több mint 20 mm csapadék várható.

Reggel 8 óra körül egy Nagykanizsa felé közlekedő kamion pótkocsiját Balatonboglár környékén az M7-es autópálya 143-as kilométerszelvényében felborította a szél, valamint
egy másik kamiont is megfordított az úton. Az autópályát a műszaki mentés idejére körülbelül egy órán keresztül lezárták. A balesetben senki nem sérült meg.

A Kapos folyó mentén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Jelenleg 338 cm a Kapos vízszintje, vasárnap óránként 7-8 centimétert emelkedett a víz. Ez hétfőre óránkénti 2-3 centiméterre mérséklődött, de így is problémát okozhat, ha továbbra is esik az eső. A vízügyi igazgatóság somogy egész területére elrendelte a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A Kapos medre 70 százalékosan telített. A következő napok időjárásától függ, hogy a töltés kibírja-e - tájékoztatott Bencs Zoltán a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság megyei vezetője.

A vízügyi szakemberek abban reménykedenek, hogy a folyó este tetőzik. Somogyban egyébként elrendelték a harmadfokú belvízvédelmi készültséget is.

Nágocson két napig elmarad az oktatás a rossz időjárás miatt.

Áramszünet nyolcezer háztartásban

Az E-on kaposvári működési területén csaknem 8000 háztartásban szünetel az áramszolgáltatás. Balatonöszöd, Balatonszárszó, Nágocs, Gamás, Tab néhány utcája, Darány és Kastélyosdombó településeket érinti a műszaki hiba - tájékoztatott Varga Ivett, az E-on kommunikációs vezetője. Mint mondta, a középfeszültségű hálózat hibáit felszámolták, de a talaj annyira felázott, hogy a napokban várható viharos szél miatt előfordulhat, hogy sorban kidőlnek. Akár vészhelyzet is lehet belőle.

Leszakadt a felsővezeték, nem járnak a vonatok

7 óra 20 perckor, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon Ercsi és Iváncsa között kidőlt egy fa és minkét vágány fölött leszakította a felsővezetéket. Jelenleg áll a forgalom. A MÁV-START Zrt a Volán társaságnál megrendelte a buszokat. Az erre közlekedő vonatok utasai a 40-50 perc késésre számítsanak. A helyreállítást a szakemberek a déli órákra ígérik.

A Budapest-Nagykanizsa vasútvonalon Balatonaliga és Szabadisóstó között fa dőlt a pályára. Emiatt az autóbuszok Lepsény és Balatonszentgyörgy között közlekednek. A Balatoni vonatközlekedésről részletesen ITT olvashat.

Címkék: közlekedés, vihar, időjárás, kis szines