árvíz

Mindössze 10-15 mm csapadék várható mára, ami még nem okoz árvizet, ám a szakemberek attól tartanak, hogy a Kapos vízgyűjtőjén lévő halastavaknál átszakadnak a gátak és a töltések.

 

Szita Károly polgármester és dr. Heizler György a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója sajtótájékoztatón számolt be a helyzetről.



A Kapos folyó mentén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Jelenleg 338 cm a Kapos vízszintje, vasárnap óránként 7-8 centimétert emelkedett a víz. Ez hétfőre óránkénti 2-3 centiméterre mérséklődött, de így is problémát okozhat. A vízügyi igazgatóság Somogy egész területére elrendelte a harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

A következő napok időjárásától függ, hogy a töltés kibírja-e - tájékoztatott Bencs Zoltán a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság megyei vezetője.

A vízügyi szakemberek abban reménykedenek, hogy a folyó este tetőzik. Somogyban egyébként elrendelték a harmadfokú belvízvédelmi készültséget is.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
A somogyi megyeszékhelyen mindenki biztonságban van

Kaposváron folyamatos a védekezés

A Kapos folyó  mentén folyamatos a védekezés a két nap alatt Kaposvárra lezúduló csaknem 100 milliliter csapadék miatt. Az ár jelenleg a város egyetlen pontján sem veszélyeztet lakóházat, és a kidőlt, veszélyes fák eltakarítása is rendben zajlik. A védekezésről Szita Károly polgármester és Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka tájékoztatta a közvéleményt.

Több mint harminc ember vett részt éjjel a védekezésben és a károk elhárításán, Kaposváron. A Kapos folyó visszacsapó csappantyúit éjfélkor le kellett zárni, mert a vízszint magasabb volt a környező területeknél. A katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai átemelő szivattyút telepítettek a Ballakúti utcába, így ott is sikerült megóvni a lakóházakat. A Csatorna közben szintén szivattyúznak.

- A 2005-ös  árvízhez képest 80-90 százalékban telített a Kapos medre. Az elmúlt két napban 93,4 mm csapadék esett, s az előrejelzések szerint ma még további 10-15 mm eső várható. Az öt évvel ezelőtti kiöntés után megerősítettük a gátakat, ezért nem történt most hasonló tragédia - fogalmazott Szita Károly. A polgármester hozzátette: ezúttal a cseri városrész is megmenekült, hiszen a tavaly kicserélt csatornahálózat képes volt elvezetni a rengeteg vizet. - Ugyanakkor a Vasvári Pál utcánál magas a Kapos vízszintje, oda homokot és zsákokat szállítunk.

- Az áradó Kapos adja a legnagyobb munkát Kaposváron, érdekes módon az erős, 90 km/h-s szél nem okozott jelentősebb károkat - összegezte a védekezés tapasztalatait Heizler György. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka megerősítette: a házakat és melléképületeket is megvédik a víztől, kitelepítésre így nincsen szükség. Heizler György megemlítette azt is, hogy a siófoki meteorológiai obszervatórium nagyon pontos előrejelzéssel segítette a tervezési munkát.

A katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei jelenleg a Kaposvár és Kadarkút közötti halastavak gátjait vizsgálják. A ma várható 10-15 mm csapadék már nem okozhat gondot, ugyanakkor egy-egy gátszakadás jelentősen emelheti a Kapos szintjét. A tűzoltók ütemezett leeresztésre készülnek, hogy enyhítsék a gátakra és töltésekre nehezedő nyomást.


Barcson, Potonyban, Andocsnál, Csurgón és Lipótfán átszakadt a gát az éjszaka. Mintegy ötezer homokzsákot tettek le 15 helyen az ár ellen. Hat helyen menteni is kellett az embereket. Berzencénél a vasúti töltést kellett átvágni, hogy a vizet el tudják vezetni.

Címkék: árvíz 2010, Kapos, árvíz, kis szines