Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!Nézze meg fotógalériánkat!
Nézze meg fotógalériánkat!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Fotók: Gündüz Attila

 

A Kapos Televízióban hétfőn műsorváltozás: 19:30-tól Fórum lesz, melynek témája: ár-és belvíz Somogyban. Kérdéseiket feltehetik előzetesen a forum(kukac)kapostv.hu e-mail címen, illetve előzetesen és a műsor ideje alatt a 82/410-151-es telefonszámon, illetve a  06-30/30-30-590-es mobilszámon SMS-ben.

Vendégeink lesznek: Heizler György, megyei katasztrófavédelmi igazgató, Bencs Zoltán, a Regionális Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megyei vezetője és Szita Károly polgármester.

 

 

Kaposváron a legkritikusabb a helyzet a Kapos folyó mentén - jelentette a KaposPontnak a helyszínről Heizler György.

A város legalacsonyabb pontján a Cseri úti hídnál 100 ember hordja a homokzsákokat és igyekeznek megakadályozni, hogy kiöntsön a Kapos folyó. A Vasvári Pál utcánál a csapadékvíz okoz gondot, ott a folyóba szivattyúzzák, hogy a környező házakat megóvják.

Szita Károly

A Vak Bottyán utca közepén, egy elzáró szerkezet meghibásodott és ömlik kifelé belőle a víz, ezt is homokzsákokkal igyekeznek eltömni, hogy megvédjék a Cseri utat és az építőipari szakképző iskolát.

 

 

A Kapos rendkívül hevesen árad, Kaposvár alatt el fogja önteni a part menti mezőgazdasági területeket - áll a környezetvédelmi minisztérium közleményében. A Balaton magas vízállása, az erős széllel párosulva a déli parton okoz gondot. A víz a parthoz közeli mély fekvésű területekre is kicsaphat.

Munkatársunk a Pécsi utcából jelentette, hogy a húskombinát melletti Kapos-híd aljától néhány centiméterre folyik a víz. Valószínűleg az ártér képes lesz felvenni a többletvizet. A gondot itt az okozhatja, hogy a kertekben felgyülemlik a belvíz, ami átszűrődik a töltésen.

Beindult a katasztrófaturizmus, a hídnál bámészkodók nézelődnek és fényképezkednek.

A Donneri felüljárón rendőrautó állja el az utat a Cseri városrész felé. A híd irányába vezető utakat táblákkal, szalagokkal zárták le. Az építőipari iskola előtt is rendőrautóval zárták le a sávokat. Az autósokat mindegyik helyen visszafordítják. A Kapos-hídnál kilépett a folyó a medréből, csak a gyalogosokat és a kerékpárosokat engedik át. Itt is sok a bámészkodó.

Áradás1


A híd mellett hatalmas homokbuckát hordtak össze, itt töltik a zsákokat. A katasztrófavédelem munkatársai, tűzoltók, a kaposvári önkéntes életmentők, helyi lakók és 50 katona dolgozik a parton. A honvédség rendészeti gépkocsija is a helyszínen van. A Gilice utcát kezdi elönteni a víz, azt szivattyúzzák a tűzoltók.

Menetrendi változás a helyi tömegközlekedésben

A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. 3-as, 13-as és 31-es autóbuszai megváltozott úton közlekednek, mert lezárták a Cseri úti Kapos-hidat. A járatok az Erdősor utca felé kerülnek, így az útvonalból kimarad a Tompa M. u-i megálló.

Munkatársunk a Vásártéri utca nagy részét víz alatt találta a benzinkúttól egészen a Kaposváry György utcáig. A vásártér bejárata és a minigolf pálya között a kerékpárosok tengelyig érő vízben taposnak. A rendőrök a Kaposváry György és a Vásártéri utat is lezárták.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
A somogyi megyeszékhelyen mindenki biztonságban van

Kaposváron folyamatos a védekezés

A Kapos folyó mentén folyamatos a védekezés a két nap alatt Kaposvárra lezúduló csaknem 100 milliliter csapadék miatt. Az ár jelenleg a város egyetlen pontján sem veszélyeztet lakóházat, és a kidőlt, veszélyes fák eltakarítása is rendben zajlik. A védekezésről Szita Károly polgármester és Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka tájékoztatta a közvéleményt.

Több mint harminc ember vett részt éjjel a védekezésben és a károk elhárításán, Kaposváron. A Kapos folyó visszacsapó csappantyúit éjfélkor le kellett zárni, mert a vízszint magasabb volt a környező területeknél. A katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai átemelő szivattyút telepítettek a Ballakúti utcába, így ott is sikerült megóvni a lakóházakat. A Csatorna közben szintén szivattyúznak.

- A 2005-ös árvízhez képest 80-90 százalékban telített a Kapos medre. Az elmúlt két napban 93,4 mm csapadék esett, s az előrejelzések szerint ma még további 10-15 mm eső várható. Az öt évvel ezelőtti kiöntés után megerősítettük a gátakat, ezért nem történt most hasonló tragédia - fogalmazott Szita Károly. A polgármester hozzátette: ezúttal a cseri városrész is megmenekült, hiszen a tavaly kicserélt csatornahálózat képes volt elvezetni a rengeteg vizet. - Ugyanakkor a Vasvári Pál utcánál magas a Kapos vízszintje, oda homokot és zsákokat szállítunk.

- Az áradó Kapos adja a legnagyobb munkát Kaposváron, érdekes módon az erős, 90 km/h-s szél nem okozott jelentősebb károkat - összegezte a védekezés tapasztalatait Heizler György. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka megerősítette: a házakat és melléképületeket is megvédik a víztől, kitelepítésre így nincsen szükség. Heizler György megemlítette azt is, hogy a siófoki meteorológiai obszervatórium nagyon pontos előrejelzéssel segítette a tervezési munkát.

A katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei jelenleg a Kaposvár és Kadarkút közötti halastavak gátjait vizsgálják. A ma várható 10-15 mm csapadék már nem okozhat gondot, ugyanakkor egy-egy gátszakadás jelentősen emelheti a Kapos szintjét. A tűzoltók ütemezett leeresztésre készülnek, hogy enyhítsék a gátakra és töltésekre nehezedő nyomást.

Címkék: árvíz 2010, árvíz, kis szines