382 kolléga összesen 7914 szolgálati napot dolgozott, melynek során 2914 sérültet, bajbajutottat láttak  el.

Idén 96 új vízimentőt köszönthetett a szakszolgálat. Mindegyik új kollégát saját maguk képezték ki azon a 8 tanfolyamon, amit a Balatonon tartottak. Közülük többen az úszómesteri és a vízicsúszdakezelői képesítést is megszerezték.  

A mentőhajókat 373 alkalommal riasztották mélyvízi mentéshez vagy olyan strandi esetekhez, ahol emelt szintű ellátásra volt szükség. 

fotó: MTI/Varga György
fotó: MTI/Varga György

A nyár folyamán 30 prevenciós eseményt tartottak, nagy részüket strandokon, ahol újraélesztést tanítottak laikusoknak, és bemutatták a különböző mentőmellény fajtákat, azok helyes viselését, valamint néhány mentőeszközüket. Ezen kívül a biztonságos strandolásról, és vízisportolásról beszélgettek felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt. 

Idén már 7 darab mentőmellényállványt üzemeltettek: Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Balatonlellén (itt 2 helyszínen is).

A mentőöv táblák hálózata is tovább bővült, idén már 85 olyan táblát tudtak kihelyezni balatoni strandokon a vízbe jutási pontoknál (lépcsők mellett, lidós partokon), melyek tartalmazzák a legfontosabb információkat a biztonságos strandoláshoz.

(A statisztikában szereplő számok a 2023. október 7-ei állapotot tükrözik)

Címkék: vízimentő, mentőhajó, életment, Balaton, kék hírek