Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra vörös-, illetve narancsriasztást adott ki Somogyra. Az előrejelzések alapján heves zivatarokra, helyenként erős széllökésekre, illetve intenzív, nagyméretű jégesőre, felhőszakadásokra kell számítani.

A rendőrség kéri, hogy a közúti közlekedésben résztvevők tartsák be a KRESZ szabályait, ugyanis a korlátozott látási viszonyok között közlekedők fokozott veszélynek vannak kitéve. A gépkocsival közlekedők jégeső esetén - amennyiben lehetőség van rá - álljanak félre, illetve próbáljanak meg védett helyre beállni. A kerékpárosok, gyalogosok saját, illetve mások biztonsága érdekében lehetőleg használjanak láthatósági eszközöket.

Az időjárási frontok változása jelentősen növeli a rosszullétek számát, egyeseknél tompaságot, másoknál, pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedésben résztvevőknél ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidőben is jelentkezik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak. Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot!

A Balaton-partján pihenni vágyók és fesztiválozók figyelmét felhívjuk arra, hogy viharos erejű szél esetén ingatlanjaik nyílászáróit zárják be, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A fesztiválozók vihar esetén tartsák be a szervezők és a biztonsági személyzet utasításait! A szabadban tartózkodók villámlás esetén kerüljék a magányos fák, antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, illetve a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket.


A vízparton és a vízben tartózkodók kísérjék figyelemmel a viharjelző berendezések jelzéseit!

Az I. fokú viharjelzés esetén - percenként negyvenötször felvillanó sárga színű fényjelzés - a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.

A II. fokú viharjelzés - percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés - esetén fürödni tilos!

Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig.

Amennyiben mégis megtörténik a baj, hívják a 112-es segélyhívó számot, illetve a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es ingyenesen hívható segélyhívószámát!

Címkék: közlekedés, víz, vihar, Balaton, kék hírek