Egy közelgő hidegfront előterében még mindig meleg levegő érkezik fölénk, ezért a délutáni órákig még marad a hőség, a 35 fok feletti hőmérsékletek.

Eleinte még napos idő várható, majd a délutáni, esti óráktól, az érkező front hatására már erősebben megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Egy-egy heves zivatargócban felhőszakadás, jégeső és orkán erejű szélrohamok is előfordulhatnak majd. A friss számítások szerint, van esély szupercellák, illetve heves zivatarrendszerek kialakulására is, amelyek már nagyobb területeken is okozhatnak károkozó időjárási eseményeket. A zivatarok több hullámban érhetik el Somogy megyét.

Az első hullám már a kora délutáni órákban megérkezhet, majd a következő, amely már a hidegfronthoz kapcsolódik, nagyjából 18-22 óra között érheti el megyénket. A front nagy területre kiterjedő, jelentős csapadékot nem okoz és lesznek helyek ahol szárazon vonul majd át.

Csütörtökre áthalad felettünk a front, amely mögött 8-10 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására jelentősen felfrissül az idő, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete már csak 27-28 fok körül alakul.

Pénteken még folytatódik a kellemes idő, majd a hétvégén újabb felmelegedés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte még napos idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként jégeső, felhőszakadás és szélvihar is előfordulhat majd. Az északnyugatira forduló szél zivataroktól függetlenül is megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 35-38 fok között alakul, de a zivataros helyeken már lehűlés kezdődik. A késő esti órákra 22-24fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, elszórt záporokkal, majd napközben egyre hosszabb napos időszakokra számíthatunk. Az északnyugati szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégére ismét erősödik a nappali felmelegedés, vasárnap már kánikula várható. Hétfőre virradóra újabb, de a mostaninál gyengébb hidegfront érkezik fölénk, kissé visszaesik a hőmérséklet, de marad a nyárias idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, jég, hideg, front, kánikula, zápor, nyár, zivatar, időjárás