Radimir Cacic figyelmetlensége miatt ketten meghaltak a vád szerint. A négytagú vecsési család abban az autóban utazott, amibe hátulról rohant bele a horvát politikus.

horvat_baleset

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Külügyminisztérium  álláspontja szerint a horvát politikus nem élvez mentességet a magyar büntetőjog hatálya alól.

Nagy meglepetésre Radomir Cacic személyesen megjelent újraindult perén Kaposváron. A tárgyalást hatalmas médiaérdeklődés kísérte, csak Horvátországból legalább 30 újságíró érkezett.

Cacic nem tudott ésszerű választ adni arra, hogy miért jött aznap Zalaegerszegre. Elmondása szerint egy hologrammos kristályt szeretett volna venni, de konkrét úticélja nem volt.

A csütörtöki tárgyaláson műszaki szakértőket hallgattak ki. Az adatok alapján nem tudták eldönteni, hogy a horvát politikus túllépte-e az autópályán megengedett sebességet, a 130 km/órát. A védelem ezért felmentést, vagy enyhe büntetést vár.

Lipták Györgyné vezette a másik autót. Férje és 81 éves édesanyja meghalt a balesetben. Szigorú ítéletet szeretne, a börtönbüntetésre lenne a számára kielégítő, mondta a Kapospontnak. Azóta sem kért bocsánatot tőle a politikus, tette hozzá.

Az ügyben jövő pénteken várható ítélet.

Mint arról korábban beszámoltunk: a bíróság áprilisban helyt adott a Marcali Városi Ügyészség indítványának, mely szerint fel kell függeszteni a politikus elleni eljárást. Emellett a bíróság állásfoglalást kért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól arról, hogy a horvát miniszterelnök-helyettest megilleti-e a mentelmi jog, vagyis a horvát parlamentnek hozzá kell-e járulnia az eljárás lefolytatásához, mivel a baleset idején a politikus a Horvát Néppárt elnöke volt.

 

Nézze meg videónkat!

A KIM, egyetértésben a Külüggyel amellett foglalt állást, hogy a politikust nem illeti meg sem diplomáciai, sem más jogon alapuló mentesség, mivel a baleset idején nem hivatalos célú, előre bejelentett látogatáson járt Magyarországon, így nem hivatkozhat a különleges missziókról szóló New York-i nemzetközi egyezményre. A nemzetközi egyezmény alól kivételt csak az adott ország államfője, miniszterelnöke, valamint külügyminisztere élvez.

Mint korábban megírtuk: a 62 éves Radomir Cacic, a Horvát Néppárt–Liberális Demokraták (HNS) elnöke tavaly január 8-án Varazdinból Zalaegerszegre tartott Chysler típusú személygépkocsijával. 13 órakor az M7-es autópálya somogyi szakaszán a bal oldalon Nagykanizsa felől Budapestre tartott. Előtte, vele azonos irányban, szintén a külső forgalmi sávban haladt Lipták Györgyné, aki a férje Skoda Fabia autóját vezette. A jobb oldali első ülésen 81 éves édesanyját vitte. Hátul ült a férje, és egy másik nő. Elöl bekötötték a biztonsági övet, a hátul utazók nem. Az M7-es sík felületű, hosszan egyenes vonalvezetésű szakaszán autóztak. Az egyenként 3,8 méter széles forgalmi sávok mellett 2, 8 méter széles leálló sáv van. Mellette 0,6 méter széles füves útpadka, majd szalagkorlát. A bal és jobb oldali pályatesteket szintén szalagkorlát választja el egymástól. Borult idő volt, esett, de ennek ellenére jók voltak a látási viszonyok. Az aszfalt nedves volt. Az adott útszakaszon személyautóknak maximum 130 km/órás sebesség volt megengedve.

A vádlott azonban túllépte a megengedett sebességet, későn észlelte az előtte haladó kocsit, nem tartott megfelelő követési távolságot. A vétlen autó bal hátsó részének ütközött. A magyar család autója megpördült, a szalagkorlátnak csapódott, majd az ütközési helytől 109 méterre a haladási irányával ellentétes helyzetben megállt. A hátul ülő nő kirepült a járműből, a pályatest melletti füves-havas lejtőre zuhant. Az ütközés után a vádlott autója a baleset helyszínétől 133 méterre állt meg a külső sávban. A magyar férfi koponya- és agysérülést szenvedett, másnap reggel meghalt a kórházban. A 81 éves nő bordatörést szenvedett, légmellet kapott, fejsérülést szerzett. Két hét múlva elhunyt a kórházban a gondos orvosi kezelés ellenére. A másik nő, aki kirepült a járműből súlyosan sérült: eltört a bordája és a combcsontja, a feje is zúzódott. 12-16 hét alatt gyógyult. Az autót vezető nő könnyebb, 7 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A vádlott a vészhelyzetet a baleset előtt 1,5 másodperccel észlelte, az elöl haladó autótól 18 méter távolságban volt. A vád szerint a horvát politikus megszegte a közlekedési szabályokat, halálos baleset okozásának gondatlan vétségét követte el. A marcali ügyészség fogházbüntetést kiszabását indítványozta a bíróságnak, valamint azt, hogy a vádlottat tiltsák el a járművezetéstől a Magyar Köztársaság területén. A 870 ezer forint bűnügyi költséget is fizesse meg.

A horvát politikust 2010 nyarán a jogsegélyszolgálat keretében a horvát hatóságok gyanúsítottként kihallgatták. Az ügyben 2011 májusában emelt vádat a Kaposvári Városi Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt.

Radimir Cacic 2010 augusztusában úgy nyilatkozott: kész bármiféle ítéletet elfogadni Magyarországtól az általa okozott közlekedési balesetért, és akár börtönbe is vonulna, annak ellenére, hogy ez politikai pályafutásának végét jelentené.

 

Olvassa el korábbi cikkeinket a témában!

Felfüggesztették a politikus elleni eljárást

Kaposvári bíróság előtt a horvát miniszterelnök-helyettes

Címkék: folytatódik, Cacic, büntetőper, per, tárgyalás, kék hírek