A bíróság szerdai végzésében helyt adott a Marcali Városi Ügyészség indítványának, mely szerint fel kell függeszteni a politikus elleni eljárást. Emellett a bíróság állásfoglalást kért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól arról, hogy a horvát miniszterelnök-helyettest megilleti-e a mentelmi jog, vagyis a horvát parlamentnek hozzá kell-e járulnia az eljárás lefolytatásához.

A Kaposvári Törvényszék szóvivője, dr. Vadócz Attila a Kapospontnak elmondta: a Marcali Városi Bíróság a magyar igazságügyi miniszterhez fordul, hogy keresse meg a horvát igazságügyi minisztert, és hivatalosan válaszoljanak arra: van-e mentelmi joga Cacicnak (aki azóta horvát miniszterelnök-helyettes lett), és ha van, lemond-e róla. Amíg ez ki nem derül, az eljárást felfüggesztik.

Mint arról korábban is beszámoltunk: a 62 éves Radomir Cacic, a Horvát Néppárt–Liberális Demokraták (HNS) elnöke tavaly január 8-án Varazdinból Zalaegerszegre tartott Chysler típusú személygépkocsijával. 13 órakor az M7-es autópálya somogyi szakaszán a bal oldalon Nagykanizsa felől Budapestre tartott. Előtte, vele azonos irányban, szintén a külső forgalmi sávban haladt Lipták Györgyné, aki a férje Skoda Fabia autóját vezette. A jobb oldali első ülésen 81 éves édesanyját vitte. Hátul ült a férje, és egy másik nő. Elöl bekötötték a biztonsági övet, a hátul utazók nem. Az M7-es sík felületű, hosszan egyenes vonalvezetésű szakaszán autóztak. Az egyenként 3,8 méter széles forgalmi sávok mellett 2, 8 méter széles leálló sáv van. Mellette 0,6 méter széles füves útpadka, majd szalagkorlát. A bal és jobb oldali pályatesteket szintén szalagkorlát választja el egymástól. Borult idő volt, esett, de ennek ellenére jók voltak a látási viszonyok. Az aszfalt nedves volt. Az adott útszakaszon személyautóknak maximum 130 km/órás sebesség volt megengedve.

A vádlott azonban túllépte a megengedett sebességet, későn észlelte az előtte haladó kocsit, nem tartott megfelelő követési távolságot. A vétlen autó bal hátsó részének ütközött. A magyar család autója megpördült, a szalagkorlátnak csapódott, majd az ütközési helytől 109 méterre a haladási irányával ellentétes helyzetben megállt. A hátul ülő nő kirepült a járműből, a pályatest melletti füves-havas lejtőre zuhant. Az ütközés után a vádlott autója a baleset helyszínétől 133 méterre állt meg a külső sávban. A magyar férfi koponya- és agysérülést szenvedett, másnap reggel meghalt a kórházban. A 81 éves nő bordatörést szenvedett, légmellet kapott, fejsérülést szerzett. Két hét múlva elhunyt a kórházban a gondos orvosi kezelés ellenére. A másik nő, aki kirepült a járműből súlyosan sérült: eltört a bordája és a combcsontja, a feje is zúzódott. 12-16 hét alatt gyógyult. Az autót vezető nő könnyebb, 7 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A vádlott a vészhelyzetet a baleset előtt 1,5 másodperccel észlelte, az elöl haladó autótól 18 méter távolságban volt. A vád szerint a horvát politikus megszegte a közlekedési szabályokat, halálos baleset okozásának gondatlan vétségét követte el. A marcali ügyészség fogházbüntetést kiszabását indítványozta a bíróságnak, valamint azt, hogy a vádlottat tiltsák el a járművezetéstől a Magyar Köztársaság területén. A 870 ezer forint bűnügyi költséget is fizesse meg.

A horvát politikust 2010 nyarán a jogsegélyszolgálat keretében a horvát hatóságok gyanúsítottként kihallgatták. Az ügyben 2011 májusában emelt vádat a Kaposvári Városi Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt.

Radimir Cacic 2010 augusztusában úgy nyilatkozott: kész bármiféle ítéletet elfogadni Magyarországtól az általa okozott közlekedési balesetért, és akár börtönbe is vonulna, annak ellenére, hogy ez politikai pályafutásának végét jelentené.

Címkék: bíróság, cacic, halálos, horvát, marcali, baleset, kék hírek