16:25

Katonák is segédkeztek a védekezésben


A kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állománya is kivette a részét a munkából - tájékoztatta szerkesztőségünket a Honvédelmi Minisztérium.

Az árvízi védekezési feladatokban segít Sásdon a logisztikai ezred szállító-vontató csoportjából három terepjáró tehergépkocsi és személyzete. Élet- és vagyonmentési, valamint szállítási munkákat végeznek. Részletek ITT>>>



DSC_3254_2.JPG

16:00

Nem apad a Kapos

- Érdekes helyzet alakult ki - fogalmazott Bencs Zoltán a Regionális Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megyei vezetője. - Tegnap éjszaka óta 391 centiméteren áll a Kapos vízszintje. Az áradás megállt, de az apadás nem indult be az alsó szakaszon, mert a Deseda visszaduzzasztja. A problémát a Surján vízfolyás okozza, ami jelentős vízmennyiséget szállít. Amíg abból nem ürül ki a víz, addig a Kapos sem tud apadni. Ez várhatóan 24-36 óráát vesz igénybe, utána szép lassú apadásra számítanak a szakemberek.

15:30

A Magyar Közút továbbra is lezárja a Kadarkút-Szigetvár közti utat. Taszárnál a 61-es főút forgalmát elterelték a vasútállomás felé.

15:08

A Balaton déli partján újra járnak a vonatok. A sebességkorlátozásokat fokozatosan oldja fel a MÁV, lassan mindenhol megindul a forgalom. Részletek ITT>>

14:20 Megemelt létszámmal dolgoznak a kárszakértők is

A hétvégi viharok nyomán több száz millió forint kárról érkezett bejelentés a biztosítókhoz, amelyek kárszakértői megemelt létszámmal dolgoznak a vihar és a felhőszakadás okozta károk felmérésén. Részletek ITT >>

14:00

Délután azt közölte Varga Ivett az E.ON kommunikációs vezetője, hogy a társaság területén folyamatos a hibaelhárítás. Kaposváron már csak egy háztartásban nincs áram. Részletek ITT>>>

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság helyzetképe Somogy megyéről:

A Gyöngyösi patak magas vízállása miatt Drávaszentes térségben Barcs-Komlósd közúti híd alatti szakaszán a hídtól 60 m-re a bal parti depóniát átvágta a vízfolyás kezelője a Rinya-Dombó-menti Vízitársulat, a vizet a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi rétjére, mint vizes élőhelyre engedték. Az őshonos magyar jószágok biztonságban vannak.

A Kapos folyón egyelőre nem valószínűsíthető, hogy a 2005. évi magas vízszint kialakul. Kapos Fészerlaknál a vízállás hétfőn 17:00-kor 379 cm volt, amely elmarad a 2005-ben mért 450 cm-től.

Kaposváron a Cseri útnál és Nyár utcában a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közreműködésével nyúlgáttal védekeztek. Kedd reggelre Kaposvárnál a Kapos folyón 20-25 cm-es apadás figyelhető meg.  

A babócsai Rinya Nagyatádon 210 cm-en most tetőzik - az eddigi legnagyobb víz 223 cm volt. Babócsán várhatóan szerdán lesz a tetőzés 250 cm körül. Itt a legnagyobb víz 260 cm volt.

Vasárnap reggel óta a Dél-Dunántúlon a településekre mintegy 80.000 homokzsákot szállítottak ki.

11:20

Munkatársunk a helyszínről jelentette: a Vásártéri út járható, már csak néhány üzlet előtt vannak homokzsákok. A Cseri hídnál még ott vannak a homokzsákok. Mintegy 5 rétegben 50-60 cm magasságban építették a védőgátat. A víz szintje körülbelül egy méternyire van a híd alatt. A helyszínen néhány polgárőr és rendőr illetve több helyi bámészkodó van.

A KÖTÉL egyesület tagjait éppen egy pécsi utcai házhoz hívták, ahol szivattyúzni kell.

10:20 - Homokzsák a cukorgyárból

A Kaposvári Rendőrkapitányság tájékoztatja a lakosságot, hogy homokzsákot a Kaposvári Cukorgyárból lehet beszerezni. Érdeklőndi közvetlenül a 82/705-380-as telefonszámon lehet.

10:05 - Kedden tíz óra körül ismét lezárták a Nyár utcát.

9:50 - A keddi napon 10:00 és 15:00 óra közötti időben lezárásra kerül a 6403-as út Ádánd és Siójut közötti szakasza, mivel azon kb. 150 nyárfát fognak kivágni a szakemberek.

8:40 - Hétfő éjjel tetőzött a Kapos.

A folyó lassú apadásnak indult, eddig 20-25 cm-t csökkent a vízszint, jelenleg (kedd, 8:40) 395 cm - közölte Bencs Zoltán, a Regionális Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megyei vezetője. Az apadás mértékét lassítja a desedai víztározó, ott ugyanis a vízszint túllépte az üzemi szintet, így engedniük kell a vizet, ami szintén a Kaposba ömlik.

A tűzoltók az éjszaka hatszor vonultak, a rossz látási viszonyok miatt a mentést nappal folytatják.

8:30 - A rendőrség fél 9-kor közölte: a taszári körforgalomnál kisebb várakozásra számíthatnak az autósok, és elképzelhető, hogy az úttesten felhalmozódó víz miatt 30-45 percen belül ismét lezárják a főút ezen szakaszát.

Szigetvár és Lad között közlekedőknek arra hívják fel a figyelmét, hogy Patosfa és Somogyhatvan között az időjárási körülmények miatt ismét lezárják a 6607-es utat.

8:23 - Lezárták a 61-es utat Taszár és a Kaposvár felé lévő körforgalom között, mert elöntötte a felduzzadt Orci patak, közölte kedden reggel a Kaposponttal Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.  A Kaposvár felé haladókat egy ideig Baténál terelték Igal irányába, de azóta félpályán már megindulhatott a forgalom. A félpályás lezárás minden járműkategória számára engedi az áthaladást, ezért ott kamionok és autóbuszok is áthaladhatnak - közölte tíz órakor a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Nem úgy, mint a Sántos felé vezető úton, amit le kellett zárni, mert a lőtér felé vezető szakaszon vízátfolyások nehezítik a közlekedést. Baté és Kaposkeresztúr között is kritikus a helyzet, a Kapos hídjánál csak néhány centiméter híján kiöntött a folyó. Kaposváron reggel megindulhatott a közlekedés a Cseri hídon és a Vásártéri úton. Jelenleg csak a Vasvári Pál utca és a Pécsi utca vége Sántos felé van lezárva az árvíz miatt.

Címkék: 6607-es út, Gyöngyösi patak, Vasvári Pál utca, Orci patak, Surján, Regionális Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Rinya, Vásártéri út, Sásd, Magyar Közút, Bencs Zoltán, nyár utca, Kaposkeresztúr, Patosfa, Drávaszentes, Komlósd, Lad, katasztrófavédők, Duna-Dráva Nemzeti Park, Varga Ivett, Taszár, Pécsi utca, Sántos, Szigetvár, Cseri út, E.ON, 61-es út, Baté, KÖTÉL, honvédség, árvíz, Kadarkút, kapos, MÁV, Barcs, Deseda, Nagyatád, tűzoltók, Balaton, vihar, rendőr, időjárás, kék hírek