A kaposvári Lakics Kft. az energetikai ipar számára gyárt nehéz hegesztett szerkezeteket. A családi cég 30 éve egy garázsból indult, mára pedig odáig fejlődött, hogy több száz embernek adnak munkát. A vállalkozás ügyvezetőjétől megtudtuk: 250 fő a cég jelenlegi létszáma, de nagyon sok bedolgozójuk is van. Elsősorban a környék kisiparosait, iparosait foglalkoztatjuát. Sok munkát adnak nekik, bérhegesztőik és bérdolgozóik is vannak.



50 embert foglalkozt a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. A családi kézben lévő cég a rendszerváltás után nagyobb fejlesztésekbe kezdett, amivel a jövőben sem állnak le. A cég gazdasági vezetője, Szabó Krisztián azt mondja: működésük nagyon fontos sarkköve, hogy folyamatosan forgatják vissza a megtermelt forrásokat. Így ők is okkal büszkék arra, hogy a céget saját erőből, száz százalékban magyar tulajdonban családi vállalkozásként működtetik.

De nem csak ez a két kaposvári vállalkozás van családi kézben. Például a tejterméssel foglalkozó Fino-Food Kft. tulajdonosai is egy családhoz tartoznak, akik közül hatan dolgoznak a cégnél.

"Erős, vállalkozni tudó családok és családi hagyományok nélkül aligha lesz erős a hazánk"- ezt mondta tegnap a miniszterelnök egy Fejér megyei családi vállalkozás beruházásának átadásán. Orbán Viktor hozzátette: ma Magyarországon körülbelül 2000 olyan kis és közepes vállalkozás van, amely külföldön is tudja értékesíteni termékeit.

Ezt kell tovább erősíteni: "Magyarország akkor lesz stabil, akkor áll biztosan a lábán, akkor nem lehet feldönteni, akkor lesz a maga ura, hogyha ezt a kétezres számot valahova a 12 ezres nagyságba tudjuk növelni, tehát nem kevesebb munka áll előttünk, tisztelt hölgyeim és uraim, minthogy meg hatszorozzuk azoknak a kis és középvállkozákosnak a számát, akik képesek itthon termelni és az itthon megtermelt termékeiket külföldön értékesíteni.

A kormány kiemelten támogatja a kis és közepes vállalkozásokat. Czomba Sándor korábban azt mondta: idén 13 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, amelyből a cégek még több munkahelyet tudnak teremteni.

Cicás képünk alatt néhány, a témába vágó cikkünket ajánljuk figyelmükbe.

2014-02-28: Munkahely-teremtési program indul Kaposváron: Elérhető az a cél, hogy az évtized végére mindenki dolgozhasson, aki szeretne Kaposváron, de ez csak a vállalkozások segítségével valósulhat meg - mondta Szita Károly pénteken a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

2014-02-13: Kaposvári fejlesztéssel fognák be a szelet: Akár 20 családi ház energiaellátását is tudja biztosítani az a szélerőmű, amelyen a Lakics Kft. dolgozik. A kaposvári vállalat fejlesztésében a Pécsi Tudományegyetem is részt vesz.

2014-01-12 17: Nőnek a munkáltatók terhei, de nem kell elbocsátásoktól tartani: Januárban emelkedett a minimálbér és a szakmunkás alapfizetés is. Országszerte a legtöbb munkáltató ilyenkor - a növekvő költségek miatt - leépítésbe kezd, Kaposváron azonban más a helyzet.

2014-02-05: Félmilliárdos beruházásba kezd a kaposvári cég: Csaknem félmilliárd forintos támogatásból fejleszt a régióban egyedülálló hőközpontot a kaposvári fogaskerékgyártó. A beruházással újabb munkahelyek is létrejönnek.

Címkék: családi, beruházás, fejleszt, vállalkozás, cég, gazdaság