Az idén II. alkalommal megrendezett VOSZFESZT Vállalkozói Szabadegyetem a fenntarthatóság, az ESG minősítési rendszer felmerülő témáját és kérdéseit járta körül szakemberek bevonásával. Ez utóbbi egy olyan dokumentum, amely a vállalkozások tesznek közzé magukról figyelembe véve a különböző környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat.

- Itt nagyon aktuális, nagyon forró témáról van szó, a jogszabályi környezet most kerül kialakításra, és a vállalkozások már a tavalyi évben, és az azt megelőző évben a nagyobb autóipari beszállítók belecsöppentek az ESG-be, de az most a mindennapokban lesz jelen - tette hozzá Csizmadia Gábor, a VOSZ Somogy vármegyei elnöke.

A fenntarthatóságról szóló rendszer egyelőre csak nagyvállalatokat érinti. 

- A nagyvállalatoknak még az idén meg kell felelniük ezeknek a követelményeknek, de nyilván a nagyvállalatoknak a kisvállalatoknak a beszállítói és így őket is érinti, ez nagyon kemény kihívás lesz - mondta Pordán Zsigmond, a VOSZ ipari tagozatának elnöke.

Vállalkozói Szabadegyetem rendezvénysorozatának idén a veszprémi Pannon Egyetem adott otthon, hiszen a vállalkozók számára fontos a tudásközpontokban lévő információ megszerzése és használata.

- Nagyon sok értékes tudás gondolat van a tudásközpontokban, ezek az egyetemek és a másik oldalon a gazdasági szereplőknek is van igény erre a tudásra és nagyon ritkán találkozik ez a két dolog. Az elmélet és a gyakorlat, a VOSZ ebben vállalt úttörő szerepet, hogy ezek a tudásközpontok és a vállalkozások számára hasznos tudás találkozzon - emelte ki Eppel János, a VOSZ elnöke.

Ebben segíti a cégeket a 2023 őszén megalakult KAVOSZ E-Green Zrt. is.

- A KAVOSZ, a Széchényi Kártya gazdája már rég azt a feladatot is kitűzte maga elé, hogy mint minden olyan szolgáltatásban, ami a vállalkozásokat segíti részt fognak venni. Egy éve kezdtük el az ESG-t, akkor még az unióban is irányelv lett, de megszületett rá a törvény és a KAVOSZ létrehozta erre az első Green Zrt.-jét amelynek célja a vállalkozásokat ebben az esg ügyben segítse - hangsúlyozta Krizsán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Mivel a jövőben a hitelhezjutásnál is hangsúlyosan megjelenik az ESG-minősítés, a közeljövőben erre is fel kell készíteni a vállalkozókat.

Címkék: pannon egyetem, voszfeszt, veszprém, gazdaság