A Trafik-tövény lényeges eleme, hogy trafikokban végezhető dohánytermék-kiskereskedelmem 2013. július 1-jétől kizárólag vámhatósági engedély birtokában folytatható. Ezért a koncessziós szerződés megkötése még nem elégséges feltétele a dohánytermék árusításához. Az a vámhatósági engedélyezési eljárás lefolytatása pedig akár 30 napig is elhúzódhat az engedély iránti kérelem benyújtásától számítva.

A dél-dunántúli régióban elnyert koncessziós szerződések számához képest (Baranya – 213; Somogy – 164; Tolna - 125; összesen: 502) egyelőre kevés számú kérelem érkezett a vámhatósághoz. Május 30-ig összesen 194 db (Baranya – 77; Somogy – 56; Tolna - 61) igénylést nyújtottak be az ügyfelek, amely alig haladja meg az összes koncesszió 38%-át. Engedélyt azonban még nem adtak ki, azok elbírálása folyamatban van. A NAV arra számít, hogy a határidőhöz közeledve tömegesen érkeznek majd a kérelmek.

Az idő viszont nagyon szorít, főleg, mert a gazdálkodók a koncessziós szerződésükben vállalták, hogy a dohánytermék kiskereskedelmi tevékenységet 2013. július 1-től megkezdik. Ezért a NAV arra figyelmeztet, hogy aki még nem adta le vámhatósági engedélyét, pótolja mielőbb, hiszen az ügyintézési határidő miatt könnyen kifuthat az időből.

Fontos, hogy a kérelmezők lehetőség szerint használják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján (www.nav.gov.hu) közzétett kérelem nyomtatványt és csatolják az előírt mellékleteket. A kérelmek elbírálását nagymértékben elősegítheti, ha nincs szükség hiánypótlásra, azaz a kérelmező minden előírt dokumentumot csatol és minden előírt feltételt teljesít.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján a „Kiemelt témák” pont alatt külön is elérhetőek a témára vonatkozó közérdekű információk, a gyakori kérdésekre adott válaszok. Ezen túlmenően  Pécsett, Kaposváron és Szekszárdon a Nemzeti Adó és Vámhivatal illetékes megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságain személyesen is érdeklődhetnek az ügyfelek.

A vámhatóság közleménye szerint, ügyintézőik készséggel nyújtanak segítséget a kérelmekkel kapcsolatos problémák megoldásában az engedélyezési eljárások felgyorsítása, és a cigarettapiac segítése érdekében - tájékoztatta a KaposPontot NAV Dél- dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense, Dr. Bus Szilvia.

Címkék: koncesszió, tarfik, nyertes, dohány, milliárd, cigaretta, gazdaság