Somogyban ez azt jelentheti, hogy a többségében magántulajdonban lévő AVE-nak, Dél-Kom-nak és Saubermachernak ki kell vonulnia a piacról.

Több mint 160 településen végeznek települési hulladékos közszolgáltatást.
A KVG az egyik legnagyobb szolgáltató a megyében, de mellettük még hárman foglalkoznak szemétszállítással Somogyban. A Balaton parton az AVE Zöldfok, a megye nyugati részén a Saubermacher, Barcson és környékén pedig a Dél-Kom Kft.  A számítások szerint mintegy 130 ezer háztartást szolgálnak ki a cégek és legalább 3 és fél milliárd forint az éves bevétel. A szolgáltatási díjak változóak. Kaposváron egy 120 literes edény egyszeri ürítési díja 380 forint,  Siófokon 645, Nagyatádon 495, Marcaliban 290 forint. Az árakat is egységesíti a törvény, de csak 2014 januárjától.

- Én azt gondolom, hogy ez valamiféle optimalizálást jelent, ahol magasabb voltak a díjak ott esetleg csökkenni fognak, ahol alacsonyak voltak ott esetleg növekedni fognak, egyelőre ezt nem tudjuk - mondta a KVG Zrt. igazgatója, Trenyik Tamás.

Jónéhány településen, így Sántoson is az önkormányzat vállalta át a hulladékszállítás díját. Ez 3 millió forintot jelent évente. Az új hulladék és önkormányzati törvény miatt azonban várhatóan át kell hárítaniuk a költségeket a lakókra.

- Az adók nem olyan mértékben maradnak az önkormányzatoknál, mint ahogy idáig, ebből kifolyólag nincs olyan bevételi forrás, ami az önként ellátandó feladatokra jutna, ezért kell azokat bizonyos esetekben megnyírbálni - mondta Sántos polgármestere, Tóth Imre.

Kaposmérő évente több mint 13 millió forintot fizet a szemétszállításért. Az önkormányzat másik 3 településsel közösen önállóan végezné a szemétszállítást. Ők így tartanák alacsonyan az árakat.

- Igazából mindig a városhoz kapcsolódtunk a szemétgyűjtéssel, a Kaposvári Városgazdálkodás folytatta a szemétgyűjtést. Úgy érezzük, hogyha önálló útra lépnénk, akkor olcsóbb lenne hosszútávon a szemétszállítás Mérőben - mondta Kaposmérő polgármestere, Prukner Gábor.

A törvény értelmében csak többségi állami, vagy önkormányzati cég végezhet szemétszállítást 2014-től. Az AVE Zöldfok 75%-ban, A Saubermacher Marcali 74%-ban magántulajdonú. Marcali polgármestere azt mondta a Kapospontnak, hogy gondolkodnak a részvényvásárláson. Az AVE pedig közleményben tudatta, hogy először értékelniük kell az új helyzetet és csak utána nyilatkoznak.

Címkék: hatósági ár, szemétszállítás, törvény, hulladék, Somogy, gazdaság