December 31-én hozták nyilvánosságra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján a koronavírus vakcina oltási tervét. Ez alapján hét lépcsőben tervezik majd beoltani a lakosságot. A Covid-19 vakcinával történő oltás a TAJ számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akik az elmúlt 6 hónapban nem fertőzödtek meg a vírussal - írják az oldalon.

A lakosság tömeges oltásánál a prioritási sorrendet a megbetegedés szempontjából való veszélyeztetettség határozza meg.

Első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be. Ebbe a csoportba tartoznak az orvosok, asszisztensek, szakasszisztensek, az ápoló személyzet, népegészségügyi szakemberek, orvostanhallgatók, az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet, védőnők és az egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személyek és nagyjából mindenki, aki kórházban dolgozik, így a takarítók is. Továbbá ide tartoznak még a gyógyszerészek, gyógyszertári dolgozók is. Ennek a csoportnak az oltása egyébként már a tavalyi év végén országosan megkezdődött.

Ez után, második körben a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek következnek.

Harmadik körben jönnek a fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebb személyek.

Negyedik körben a rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Ide tartoznak a közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői is, akik munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal.

Ötödik körben a 18-59 évesek jönnek, akiknél fennáll valamilyen fokozott kockázatot jelentő alap- vagy társbetegség.

Hatodik körben a kritikus infrastruktúrában dolgozók jönnek. Azt az oldalon nem részletezik, hogy ez pontosan mely területek dolgozóit jelenti.

Végül, hetedik körben jön valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.

A koronavírus elleni védőoltásra a Vakcinainfo oldalon lehet regisztrálni. Az oltás önkéntes és ingyenes.

Címkék: oltási terv, vakcina, koronavírus, egészségügyi anyagok