Az első fesztivált 2005 júliusában tartották Kaposváron, a 15 résztvevő nemzet labdarúgóit az Aranycsapat két legendája, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula köszöntötte. Az ötödik rendezvényen, 2009-ben, 24 országból csaknem négyezer fiatal vett részt. Az esemény egyik csúcspontja egy sikeres világcsúcs-kísérlet volt: a Rákóczi Stadionban dőlt meg az egyszerre, együtt, egy helyen dekázás világrekordja. Tavaly a tízedik, jubileumi Intersport Ifjúsági Fesztivál következett a sorban, és Kaposvár legnagyobb rendezvényén a futball mellé a kosárlabda, a kézilabda és a röplabda is bekerült a programba.

Az idei előkészületek már a célegyenesbe fordultak, és a napokban a végleges versenyprogram is kialakult. Az esemény hivatalos megnyitója július 20-án, hétfőn este lesz a belvárosban, majd a Rákóczi Stadionban, és a város pályáin, illetve tornatermeiben szombat estig egymást érik majd a mérkőzések. A nyitó találkozón a tervek szerint egy venezuelai együttest is láthat majd a stadion közönsége.

Igazán színes lesz majd a kínálat, hiszen Amerikából, Ázsiából, Afrikából és Európából egyaránt érkeznek fiatalok, akik a város vendégszeretetét élvezik majd egy héten át. Ismét eljönnek a brazilok, a chileiek, az egyiptomiak és az indiaiak, de természetesen ott lesznek a mezőnyben a somogyiak is.

Nem mindennapi izgalmakat ígér a nemzetközi kézilabda, kosárlabda és röplabdatorna a város tornatermeiben, ahol a legtehetségesebb somogyiak felmérhetik, mire képesek a külföldi vetélytársak ellen. A röplabdatornára például még a Feröer-szigetekről is ideutaznak csapatok. Kosárlabdában négy, kézilabdában három, röplabdában pedig két tornacsarnokban zajlanak majd a mérkőzések.

A torna összes mérkőzését ingyenesen lehet megtekinteni, a fesztiválfalut pedig ezúttal is a Kossuth téren alakítják ki.

Címkék: youthfootball, ifjúság, fesztivál, foci, sport