Minderről Kaposvár polgármestere, Szita Károly és a magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára, Ábrahám Attila beszélt a ma délelőtti egyeztetések után. Kaposvár a sportág régióközpontja lesz, a Vízügyi SC pedig ezután is szeretne válogatott szintű sportolókat nevelni.

A somogyi megyeszékhely sportjának egyik büszkesége a kajak-kenu. A Vízügyi SC évtizedek óta eredményesen teljesít, és a fiatalok körében napjainkban is népszerű ez a magyar sikersportág. A további előrelépés egyik kulcsa az lehet, hogy megnyugtatóan rendeződjön a desedai csónakház ügye.

- A csónakházat én már képviselőként is próbáltam olyan pozícióba hozni, hogy felújíthassák. Szívfájdalmam volt, hogy miylen állapotban van, de perek voltak, és most lehet végre gondolkodni azon, hogyan lehet megoldani ezt a problémát. Nagy öröm számomra, hogy a város és a szövetség együtt tud gondolkdni - árulta el a korábbi világbajnok, Borhi Zsombor önkormányzati képviselő.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly a mai egyeztetés után bejelentette: ebben az évben a város csaknem 600 millió forintot költ a Desedára, a csónakházat pedig az országos szövetséggel közösen, illetve pályázati segítséggel szeretné majd felújítani. Ez az előzetes felmérések szerint mintegy 300 milliós beruházás lenne.

- Az egyesületnek szeretnék odaadni használatra, nem csupán azért, hogy sportolásra használja, hanem, hogy adja oda a lehetőséget a kaposváriaknak is - árulta el a polgármester.

A Vízügyi SC vezetői szerint a versenysport és a szabadidősport is nagyot léphet előre ezen a területen, ha megvalósulnak az elképzelések.

- Mi nem halat kérünk, hanem hálót. Mi önmagunkat szeretnénk a felújítás után fenntartani, úgy gondoljuk, hogy az egyesület önfinanszírozhatóvá válik, és ezzel levesszük a terhet a szövetség és a város válláról is - mondta a Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzője, Faludy András.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára, Ábrahám Attila Borhi Zsomborral együtt nyert világbajnoki címet 1993-ban. A cél két évtized elteltével sem változott: menjen egy irányban és eredményesen a hajó.

- Az bizony elvárás, hogy megfelelő színvinalú legyen a szakmai munka, ez hosszú évek óta adott, és növekedjen a gyereklétszám. A szakemberek ne csak a nagy tehetségekkel foglalkozzanak, hanem nyissanak az iskolások felé, a mindenapos testnevelés bekapcsolódási lehetőségei felé - mondta Ábrahám Attila.

A sportvezető szerint a városi fejlesztések biztosítékot jelentenek arra is, hogy sokan látogatnak majd ki a Desedára, és a kajak-kenu sportot is még többen megismerik majd közelebbről.

 

 

Címkék: csónak, szita, ház, deseda, videó, kaposvár, sport