Egy hosszú, és a remények szerint sikeres út első állomása volt a kaposvári városi fürdőben megtartott edzői egyeztetés. A Magyar Úszószövetség októberben hét régiót alakított ki az országban, és Kaposvár lett a dél-dunántúli központ.

- A dél-dunántúli régióhoz tartozik Somogy, Tolna, Baranya 15 városának 23 egyesülete. Az ő szakmai felügyeletük a feladatom, az ő koordinálásuk, segítésük, illetve hogy koordináljam a versenyrendszerben őket. A tehetségkiválasztásban pedig van két elv, amit a tehetséggondozási és kiválasztási program, amelyre keressük a tehetségeket - ifj. Kovács László régióvezető, Magyar Úszószövetség.

Az egyik legfontosabb cél, hogy minél többen ismerkedjenek meg ezzel a sportággal és növekedjen a bázis. A tehetség-kiválasztás és a tehetség-gondozás ugyancsak kiemelt szerepet kap, és mindehhez az anyagi hátteret is biztosítja az állam.

- Én azt gondolom, a támogatási program, amit a MUSZ kialakított, az egyik legjobb. 1,6 milliárdot kapott a szövetség, amit pályázat útján lejutottat a kluboknak. Ehhez az kell, hogy legyen megfelelő létszám, legalább 20 fő, és két éve bejegyzett egyesületnek kell lennie az egyesületnek - tette hozzá ifj. Kovács László.

Somogyban az elmúlt években kiváló eredményeket értek el az úszók, de Baranya és Tolna megyében is odafigyelnek erre a sportágra.

- Jelentős úszóélet Baranyában Pécsen van, országos szintű, nagy neveket felvonultató klub, az ANK és a PSN Zrt, illetve azokon a helyeken még, ahol fürdők vannak, mint Szigetvár, Harkány, Siklós - Körösztös Csaba titkár, Baranya Megyei Úszószövetség.

A remények szerint az előttünk álló években a Dél-Dunáűntúlon is sikerül amjd megalapozni a további nagy magyar úszósikereket.

Címkék: központja, régió, úszás, kaposvár, sport