De mik azok a tényezők, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor elemet vásárolunk elektronikai eszközeinkhez? Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a témával kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.

Mi alapján válasszuk ki a megfelelő elemet?

Az ideális elem kiválasztása egyszerű feladatnak tűnhet, azonban nagyobb kihívás lehet, mint gondolnánk. Elég szétnéznünk az Akku-Elem webshop elemkínálatában, ahol a különböző energiaigényű eszközökhöz minden elemtípus megtalálható. A bőség pedig sokszor nemcsak hasznos, de zavaró is lehet.

A működési elvük alapján többféle csoportra oszthatjuk. Az áramtermelő folyamatban részt vevő anyagok szerint beszélhetünk a féltartós szén-cink elemekről, valamint a tartós alkáli vagy lítium elemekről. Az előbbi esetben az elem egyik pólusánál egy szén-, a másiknál egy cinktartály található, míg az utóbbi két esetben az elnevezés a pólusokat összekötő folyadék, az elektrolit anyagára utal.

Napjainkban a szén-cink típusú elemek számítanak a leginkább elterjedtnek, melynek oka, hogy egyszerre kínálnak megbízható működést és gazdaságos üzemeltethetőséget. A tartós elemek ezzel szemben magasabb élettartamot és hosszú távú, stabil működést garantálnak.

Mekkora legyen az elem mérete?

A teljesítményen felül az elemek alakjuk és méretük szerint is csoportosíthatók. A kisebbek legelterjedtebb méretei:

- AA (ceruza)
- AAA (mikroceruza)
- C (bébi)
- D (góliát)
- 9V (blokk)
- 4,5V (lapos)

Ezek mindegyike eltérő esetekben használható. Lényeges tehát, hogy vásárlás előtt tájékozódjunk azzal kapcsolatban, hogy milyen méretű és kialakítású elemre lesz szükségünk az adott eszköz üzemeltetéséhez.

A minőség is sokat számíthat

Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben nem csak a teljesítmény és a méret számít. Érdemes odafigyelnünk arra is, hogy megbízható gyártótól származó, jó minőségű megoldást válasszunk. A márkás elemek általában hosszabb élettartamot és stabil működést garantálnak eszközeink számára.

Különösen a nagy energiaigényű elektronikai cikkek esetében célszerű mindig a prémiumkategóriás termékek közül válogatni. Ezek ugyanis a szükséges energiamennyiség mellett a lehető leghosszabb élettartamot is képesek garantálni, így jóval megbízhatóbbak az olcsóbb, kevésbé jó minőségű elemeknél.

A tartós elemek használata ráadásul környezetbarátabb megoldást is jelent, hiszen kevesebb hulladéktermeléssel jár, mint a gyakori cserére szoruló, olcsó megoldások alkalmazása. Fontos azonban, hogy eszközeinkhez a méretet, a teljesítményt és a típust is a gyártói ajánlásoknak megfelelően válasszuk ki.

Címkék: elem, elektronika, akku-elem, akkumulátor, webshop, energia, online, reklám