Az uniós előírások azzal a céllal jöttek létre, hogy az európai uniós vegyipar versenyképesebbé váljon, illetve hogy a vegyi anyagok használata biztonságosabb legyen, azok kezelése ne jelentsen veszélyt az emberi egészségre, illetve a környezetre.

Az Európai Unió területén akkor kell a REACH regisztrációs eljárást lefolytatni, ha az Ön vegyi anyagokat gyártó/forgalmazó vállalkozásában  évi 1 tonnát meghaladó mennyiségű, önmagában vagy keverékben előforduló anyag fordul elő.

Mai cikkünkben ezt a REACH regisztrációról fogunk egy kicsit részletesebben beszélni.

Kinek kell elvégezni a regisztrációt?

A REACH rendelet értelmében a cégeknek regisztrációs kötelezettsége van azokat a vegyi anyagokat illetően, amelyeket éves szinten számítva 1 tonnát elérő, illetve meghaladó mennyiségben használ. A regisztrációt a gyártónak vagy az importőrnek még azelőtt kell elvégeznie, mielőtt az anyagok felhasználásra vagy megrendelésre kerülnének.

Amennyiben egy cég 10 tonnát meghaladó mennyiségben kívánja felhasználni a vegyi anyagokat, akkor további kötelezettségei lehetnek. A regisztráció elvégzése mellett úgynevezett expozíciós forgatókönyvet is el kell készíteni. A REACH rendelet értelmében ez egy olyan dokumentum, amely részletes információkat tartalmaz a vegyi anyag előállításáról, importálásáról, valamint felhasználásáról.

Honnan tudhatjuk, hogy az adott anyag már regisztrálva van-e?

Az ECHA (Európai Vegyi Anyag-ügyi Ügynökség) rendelkezik egy nyilvánosan elérhető adatbázissal, amely tartalmazza a már regisztrált anyagok adatait. Minden anyagnak van egy 4 szakaszból álló azonosítószáma, mellyel pontosan beazonosítható. A szám alapján tehát meghatározható, hogy egy anyag szerepel-e már az adatbázisban vagy szükséges a regisztrációja.

Kell fizetni a regisztrálásért?

A REACH rendelet értelmében a regisztrációért fizetni kell. A regisztráció díja függ a felhasznált vegyi anyag mennyiségétől, típusától, illetve a vállalkozás méretétől. A nagyobb mennyiségben előállított anyagok esetében a regisztrációs díj jellemzően magasabb.

Azt a vállalkozást, amely elkészíti a vizsgálati anyagot, Vezető regisztrálónak nevezzük, tőle vásároljuk meg a dokumentációt. A Vezető regisztráló egységes árat szab ki a cégek számára és az összeg nem képezi alku tárgyát.

Ki végzi az anyagok regisztrációjának ellenőrzését?

A regisztrációt az ECHA jogosult ellenőrizni, de az egyes tagállamokban működő hatóságok, például Magyarországon a területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya is szerepet vállalnak benne.

A vegyi anyagok regisztrálásával kapcsolatban segítséget kérhetünk az InnovaTox szakértői csapatától. 

Címkék: innovatox, vegyi anyag, REACH, előírás, tonna, ügyfél, unió, regisztráció, cég, szolgáltatás, vállalkozás, reklám