Bármelyikről is van szó, nem árt, ha tudjuk, hogy a megfelelő anyagok megtalálása nélkül nem fogjuk elérni azt az eredményt, amit szeretnénk. Ahogy számos dologban törvényszerűnek számít, hogy az alapos tájékozódásnak és a körültekintő tervezésnek kell megtörténnie, mielőtt még a megvalósításba belefognánk, úgy a hőszigetelésre is igaz, s érdemes ezt a sorrendet követnünk, ha el szeretnénk kerülni a felesleges köröket!

Miért fontos a födém szigeteléséről is gondoskodni?

Azt mindenki hallotta, tanulta, tudja, tapasztalta már, hogy a meleg levegő felfelé száll! Képzeljük el, hogy mi történik, amikor elkezdjük fűteni a ház levegőjét! Értelemszerűen itt is ugyanaz fog történni, azaz a meleg levegő felfelé száll és ezért a meleg egy része, ráadásul nem is kicsi része a födémen, majd a padláson és a tetőn keresztül távozik. A hőveszteség mértéke akár 30%-os is lehet!

Ez az érték nagyon jelentős és egyben meg is mutatja nekünk azt, hogy miért nem maradhat ki az épület hőszigeteléséből a födém, illetve a padlás szigetelése sem. A tájékozódásban rengeteg segítséget nyújt a Naturica Group blogja!

Hogyan válasszunk megfelelő szigetelést a padlásra, illetve a födémre?

Az egyik legfontosabb döntés az, hogy járható vagy nem járható felületet szeretnénk-e kialakítani. Ehhez azt érdemes mérlegelni, hogy gondolkodunk-e később beépítésben vagy ez egyáltalán nem fog szóba kerülni, illetve szükségünk van-e erre a felületre rakodáshoz, tároláshoz.

Az első esetben a szigetelés kivitelezésének is úgy kell történnie, hogy az járható szigetelőlapból valósuljon meg, míg az utóbbiban az is felmerülhet, hogy csak egy része legyen terhelhető, illetve azt szükséges még megtervezni, hogy a holmikhoz el is lehessen jutni, tehát egy járóréteg kialakítására lesz szükség.

Harmadik lehetőségként még tervezhető és megvalósítható az is, hogy a nem járható szigetelés fölé, illetve köré alakítunk ki egy olyan építményt, amely terhelhető és járható. Nyilván ebben az esetben azt is érdemes figyelembe venni, hogy a helyiség magasságából ennyivel többet fogunk veszíteni.

További fontos szempontok a jó döntéshez

A szigetelés kiválasztásakor érdemes tisztában lenni annak speciális tulajdonságaival. Ilyen például az, hogy milyen hővezető képességgel rendelkezik. Ez azért fontos, mert pontos információt nyújt arról, hogy mennyi hőveszteség fog maradni az adott anyag alkalmazásakor. A hővezető képesség akkor jó, ha minél kisebb számot, értéket társít hozzá a gyártó, mert annál kevésbé fogja a szigetelőlap elvezetni a hőt, azaz annál jobban fogja visszatartani.

Fontos információ lesz az is, hogy a választott anyag milyen mértékben tudja a párát átengedni, illetve természetes anyag-e, azaz nem káros a környezetre, valamint az egészségünkre sem!

Címkék: szigetelés, födém, naturicagroup, hőszigetelés, tető, reklám