Általános bezárás helyett Kaposvár átszervezte a működést – mondta a város polgármestere a közgyűlésen, amikor beszámolt az energia-veszélyhelyzet miatti költségcsökkentő intézkedésekről.

Szita Károly úgy fogalmazott: az elhúzódó orosz-ukrán háború és az Oroszország ellen bevezetett brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan megemelkedtek az energiaárak.

Ráadásul az önkormányzatokra nem vonatkozik a lakosokra érvényes rezsicsökkentett ár, ezért a villamos energiáért és a földgázért piaci árat kell fizetniük, amely jóval magasabb a korábbinál. A 2022. szeptemberi tőzsdei energiaárak alapján az önkormányzati épületek energiaköltsége így jövőre több mint 6 milliárd forinttal emelkedik.

Az egyik legnagyobb tétel a közvilágítás, amelynek költsége eddig 172 millió forint volt. Ez az összeg az energiaárak drasztikus emelkedése miatt várhatóan jövőre eléri 1300 millió forintot.

- Egyértelmű kérésem az volt, hogy nem lehet sötét a városban – mondta Szita Károly. - A közvilágítás energiaigényét így csökkentik ugyan - vagyis minden második lámpatest megy majd - de gyalogátkelő helyek környéke megfelelő módon ki lesz világítva. Az egysoros és a kétsoros lámpával rendelkező utcákban eltérő módon alakítják majd át a közvilágítást.

A tervezett változtatások kapcsán a városvezető kikérte a rendőrök véleményét is, akik szerint így nem sérül a közbiztonság, köszönhetően az éjjel is látó közterületi kameráknak is.

A város emellett minden intézménynél és gazdasági társaságnál előírta az energiamegtakarítást. Az óvodák, bölcsődék és szociális intézmények esetén az intézményvezetőket arra kérték, hogy az ellátás szerinti hőmérsékletet biztosítsák, de ugyanakkor racionalizálják az energiafelhasználást. Gyermek ugyanakkor a városi intézményekben nem fázhat – hangsúlyozta Szita Károly.

A Szociális Központ által fenntartott idősek klubjai korlátozott nyitvatartás mellett működnek, igazodva a látogatók igényeihez.

A Sörház utcai közösségi házban folyó munkát a Családsegítő és Gyermekjóléti Központban és a Humánszolgáltatási Központ központi épületében látják el. A Polgárok Házából a civil szervezetek a Tüskevári Közösségi Házba költöznek.

A város 10 millió forintos keretösszeggel támogatást ad a háziorvosi rendelők rezsiköltségeihez.

Az Agórában és a Szivárvány Kultúrpalotában folyó munkát egy épületbe csoportosították. A Csiky Gergely Színházban nyári helyett téli szünetet tartanak, s később pótolják be az előadásokat. A teátrum ad helyet a kulturális csoportoknak, kórusoknak. A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum épületei közül a Fő u. 10. és 101. szám alattiak működnek az átszervezés időszakában, korlátozottan, de nyitva marad a Vaszary képtárban lévő vadászati kiállítás, a Róma Villában lévő festményeket pedig a sétálóutcai Rippl-Rónai Ödön kiállítás kiállítóterében helyezik el.

Módosított nyitvatartással, de a továbbiakban is várja az olvasókat a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár és a Petőfi Sándor Emlékkönyvtár.

Mivel a Kaposvár Aréna távfűtési költségei az utolsó negyedévben 16-szorosára emelkedtek, az edzések és meccsek visszaköltöztek a régi sportcsarnokba. A judo csarnokban folyó edzéseknek az RG csarnok, valamint a Körcsarnok ad helyet.

A kaposváriak körében népszerű jégcsarnok egész szezonban üzemelni fog, méghozzá kettős megoldással: december 31-ig a már előre lekötött olcsóbb árammal biztosítják a jeget, januártól pedig átállnak úgynevezett inline borításra, így biztosítva a folyamatos működést és a korcsolyaoktatást.

Az uszoda sportrészlege is változatlanul működik, csak az élményrészleg állt át a délutáni nyitásra.

Ezen intézkedések várhatóan 962 millió forintos megtakarítást eredményeznek – számolt be a megtakarítások várható eredményéről a polgármester.

Címkék: megtakarítás, energia, szita károly, kaposvár, politika