A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár helyi vállalkozók és gazdasági szakemberek előtt beszélt arról, hogy a képzések területén milyen átalakításokkal lehet tovább csökkenteni az álláskeresők számát.

czomba

Ennek érdekében jelentős átalakításokat kell végrehajtani a szak és felnőttképzés területén, mondta Czomba Sándor. Hozzátette, ez az alapja annak, hogy a cégek és a vállalkozások megfelelő képzettségű szakembereket találjanak. Amellett, hogy piacképes szakmákat kell tanítani, a cégeket is érdekeltté kell tenni a képzésekben támogatások és kedvezmények formájában. A megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila elmondta, amikor 2006-ban elkezdték az oktatás átalakítását azzal szembesültek, hogy a legdrágább képzési rendszer működik Somogyban a sok felesleges szak miatt.

Czomba Sándor elismerően szólt Kaposvár elmúlt egy évi foglalkoztatás növekedéséről.

- Elmúlt évben, évhez nagyságrendileg 2 ezer fővel nőtt a városban a foglalkoztatotti létszám. Ennek egy része a közfoglalkoztatásból, egy jelentősebb része viszont a versenyszférából adódik, úgyhogy szeretnék gratulálni a kaposváriaknak, illetve azoknak a vállalkozásoknak, akik a nehézségek ellenére is tudtak, akartak és képesek voltak, fejlődni, fejleszteni - mondta Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár.

A város középtávú céljai között szerepel az, hogy 2020-ig mindenki, aki akar dolgozhasson Kaposváron. Ebben kérte a helyi cégek ötleteit Szita Károly.

- 6200 levél a napokban ott lesz nálatok, várom tisztelettel a javaslatokat. Alkossuk meg közösen Kaposvár, új munkahelybővítései tervét, amely 2020-ig biztosítja ebben a városban mindenki számára, aki dolgozni akar az munkával kereshessen kenyeret önmagának és családjának - mondta Kaposvár polgármestere.

Ez a cél összhangban van a kormány terveivel is. Czomba Sándor elmondta, fontos célkitűzés a teljes foglalkoztatás elérése. Ehhez szerinte azt kell elérni, hogy folyamatosan négymillió felett legyen a foglalkoztatottak és 300 ezer alatt a munkanélküliek létszáma.

Címkék: gratulál, beszél, czomba, szita, politika, kaposvár