Vagyis alaptalannak bizonyult az, a napokban a baloldalon megszellőztetett információ, mely szerint győzelmük esetén a somogyi kötődésű közgazdászt, Róna Pétert kérnék fel a kormányalapításra. A maratoni tárgyalássorozatot követően ma az is bizonyossá vált: mégiscsak lesz ellenzéki együttműködés Gyurcsány Ferenccel.

(MTI Fotó: Kovács Tamás)

"Ez egy teljesen ilyen hipotetikus, feltételezésekre alapozott valami, tákolmány ..." - így reagált a közgazdász azokra a sajtóhírekre, mely szerint a baloldali pártok őt látnák szívesen közös miniszterelnök-jelöltként.

- "Engem senki nem jelölt semmire és én magam sem jelöltem magamat semmire sem. Tehát engem nem kért fel semelyik párt sem és nem keresett meg ezzel kapcsolatban semelyik tömörülés sem" - szögezte le Róna Péter.

Szerda délután aztán Mesterházy Attila és Bajnai Gordon közös sajtótájékoztatójukon bejelentették: tavasszal pártjaik közös listát állítanak. Ez azért meglepő, mert ősszel még úgy volt, hogy az MSZP és az Együtt-PM jelöltjei egymást támogatva, de külön listán indulnak majd. A mostani megállapodás értelmében a közös miniszterelnök-jelölt személyére a szocialisták tehetnek javaslatot, ők viszont már egy korábbi kongresszuson eldöntötték Mesterházy lesz a jelöltjük.

" Bajnai Gordon pártjának nincs már dolga a DK-val való megegyezéssel, az MSZP tárgyalásaihoz sok sikert kívánunk" - mondta kérdésünkre az Együtt-PM társelnöke, Szigetvári Viktor.

Ezt mondta az Együtt-PM társelnöke szeptemberben. Akkor még úgy tűnt, hogy Gyurcsány Ferenc pártja,  a Demokratikus Koalíció nem lesz része a baloldali összefogasnák. Mára ez a felállás is megváltozott.

"Itt nincs összecsiszolt koncepció, hanem gyakorlatilag ez már az együttműködés kudarcának a beismerésének a végjátéka már, hogy újratárgyalák ezt a játékot és még az is belefér most már, hogy azt a Gyurcsány Ferencet fogják beengedni, vagy az fogja eljátszani a két párt közötti mérleg nyelvét, akit egyébként eddig mind a ketten elhatárolódtak" - foglalta össze a Pécsi Tudományegyetem docense, Kákai László politológus.

Korábban arról volt ugyanis szó, hogy a 106 egyéni választókerületből 75-ben a szocialisták, 31-ben pedig az Együtt-PM állít majd jelöltet. Az MSZP a kaposvári körzetet is átadta a Bajnai féle pártnak, ők végül Huszka Imre, újságírót jelölték. A DK eddig minden körzetben egyéni jelöltállításra törekedett: a somogyi megyeszékhelyen az ő jelöltjük eddig Kolber István. Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani megállapodás hogyan írja át a körzeteket. A külföldön tartózkodó Gyurcsány Ferenc a közös lista bejelentése után annyit írt Facebook oldalára: Most akkor hazamegyek.

Címkék: gyurcsány, bajnai, mesterházy, együtt, politika