A megye polgármestereinek segítségét kérte Gelencsér Attila abban, hogy a január elsejétől induló új uniós költségvetési ciklusban elköthető pénzből a gazdaság mely területét fejlesszék. A megyei közgyűlés elnöke több mint száz településvezetővel és területfejlesztési szakemberekkel tartott ma közösen konferenciát.

Somogy meglévő adottságait kell kihasználni. Soha nem volt ipari megye, így például az élelmiszerfeldolgozást kell erősíteni, építeni lehet az egészséges ivóvízre, a falvakban élőknek földet kell adni, és az erdők művelésében is munkát lehet biztosítani. Ezek lehetnek a megye kitörési pontjai a megyei közgyűlés elnöke szerint.

Szárazság, szántóföld


A következő 7 éves költségvetési ciklusban az ország több mint 7 ezer milliárd forintot kap. Ebből a területi operatív programon keresztül biztosan mintegy 46 milliárd forint érkezik Somogyba gazdaságfejlesztésre. Ebből 22 milliárd forint felett a megyei önkormányzat rendelkezik, több mint 8 milliárdot Kaposvár kap, a kistérségeknek pedig 15 milliárd forint jut 2020-ig.

- Ez mindenképpen gazdaságfejlesztés, ha ezt a 45-6 milliárd forintot visszaosztják az elkövetkezendő 6 évre, mondjuk így, mert ugye egy évet mindig vesztünk, akkor körülbelül 7 milliárd forint per év fog jutni gazdaságfejlesztésre. Soha, de soha Somogyországba ennyi pénz gazdaságfejlesztésre nem érkezett - mondta a megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila.

Ezen kívül még több programon keresztül juthat pénz Somogy megyébe. Ennek azonban pontos összege nincsen. Annyi jut a megyébe, amennyi jó és hosszútávon biztos gazdasági fellendülést adó pályázatot készítenek.

- Az már, hogy szegények vagyunk, nem érv. Tehát hiába vesszük föl a legkopottabb ruhánkat és megyünk el a minisztériumba, vagy ahova kell, erre most már nem fogunk pénzt kapni. Ahogy elnök úr is többször említette, itt már gazdaságfejlesztésről van szó, struktúra átalakításról, munkahelyteremtésről - tette hozzá a  regionális fejlesztési tanács ügyvezetője, Sitányi László.

Fontos, hogy megállítsák a falusiak elvándorlását is. A megyei közgyűlés elnöke szerint elsősorban helyben kell megélhetést adni a föld, vagy erdőgazdálkodáson keresztül. Ha ez valahol nem megy, akkor az ingázást kell ingyenessé tenni, hogy a falusi élet előnyei miatt érdemes legyen a kistelepülésen maradni.

Címkék: millió, Gelencsér, somogy, politika, gazdaság