Választás


A korábban nyilvánosságra hozottak mellett a Jobbik Miháldinecz Gábort, az LMP pedig eddigi önkormányzati képviselőjét, Felder Frigyest indítja a megyeszékhelyen. Ezzel teljes lett a nagyobb pártok jelöltlistája: mint azt már  megírtuk, az MSZP-Együtt végül Huszka Imrét indítja, a Fidesz-KDNP Gelencsér Attilát, a DK pedig Kolber Istvánt.

– Minden korábbi választástól több ponton is eltérő lesz a 2014-es – fejtette ki az általunk megkérdezett egyik politikai elemző. – Sosem volt még ilyen magas a bizonytalanok aránya, az előrejelzések pontatlanságát pedig tovább növeli, hogy a rejtőzködő szavazók arányát is igen magasra becsülik. A számítások bizonytalanságát az is növeli, hogy megváltozott a választási eljárás: az eddigi kétfordulós rendszer helyett egyfordulós lesz, ráadásul jelentősen módosultak a választókerületi határok. A somogyi 1. számú választókerületnél maradva ez azt jelenti, hogy Kaposvár és még 21 környező település került „egy kalapba”. Az például ugyan kiolvasható az utóbbi hat országgyűlési választásból, hogy a városban stabilan baloldali jelölt nyert (a 2010-es extrém esetet kivéve), de a falvakkal „megspékelve” most nyilvánvalóan árnyaltabb lesz a kép.

A jelöltek névsorát tekintve szembetűnik, hogy két ismeretlen név van közöttük: a Jobbik és az MSZP-Együtt jelöltje sem mérette meg még magát soha.

– Az is jelzésértékű, ha egy párt nem ismert arcokat indít. Ez több mindenről árulkodhat: nincs neki „nagyágyúja”, vagy aki van, az nem vállalta, illetve a párt látja úgy, hogy már „lejárt lemez”, jobb nem elővenni újra – boncolgatta egy másik elemző. – Azt is lehetne feltételezni, hogy úgymond tiszta lapot akar, de egy ismeretlen ember felépítéséhez, befuttatásához sok pénz és idő kell. Itt, mármint az 1-es választókerületben, viszonylag egyszerű a képlet szerintem: csak akkor lesz szoros a „meccs”, ha a baloldalon egyrészt egy jelölt marad, másrészt amögé egységesen tudnak felsorakozni, s ennek megfelelően mozgósítani a szavazókat. Egyébként Gelencsér Attila tálcán kapja a képviselőséget.

Az elemzők kifejtették azt is: a kormányképes pártok mindegyike megmutatta már, mit tud, a sorrendben hetedik választásra nem maradt jelentős, a társadalom széles rétege számára elfogadható alternatíva. Ez tovább árnyalja az amúgy sem könnyen átlátható képet.

Címkék: választások, változás, megye, 2014, somogy, politika