Az EP plenáris ülése 701 képviselő jelenlétében 370 igen, 249 nem és 82 tartózkodás mellett fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek.

Súlyosan sérti és korlátozza Magyarország függetlenségét a Tavares-jelentés, melyre a Fidesz-frakció kezdeményezésére csütörtökön várhatóan határozatot szavaz meg az Országgyűlés, válaszul az Európai Parlamentnek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Dobogókőn.

"Nem tudjuk elfogadni, hogy azt az alapszerződést, mely alapján - népszavazással is megerősítve - beléptünk az Európai Unióba, most valaki egyoldalúan felül akarja írni" - jelentette ki a kormányfő.

A kormányfő a Magyar Természetjáró Szövetséggel írt alá megállapodást a Pest megyei Dobogókőn, majd újságírói kérdésre válaszolva beszélt a Brüsszelben kedden folytatott vitáról, illetve a Tavares-jelentés elfogadását követő esetleges válaszlépésekről.

A Tavares-jelentés körüli vita részleteit nem kívánta bővebben minősíteni, hangsúlyozta, Brüsszelben mindent elmondott, ám érvei szerinte nem értek célt. A miniszterelnök úgy fogalmazott: csak "zárt füleket" látott, nyitottakat nem.
Mint elmondta, nem kizárólag, s nem elsősorban Magyarország számára, hanem az európai jövő és az Európai Unió szempontjából veszélyes, amit "ellenfeleink, az országgal ellenséges erők" tettek.

Hangsúlyozta: a baloldalnak is meg kellene értenie, hogy az alapszerződést módosítás nélkül nem lehet felülírni.

Orbán Viktor elmondta, hogy a Tavares-jelentés megszavazására nem a magyar kormány, hanem a magyar parlament fog válaszolni az Európai Parlamentnek. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője már jelezte, hogy ennek érdekében a frakció a parlament csütörtöki ülésén határozatot terjeszt elő - tette hozzá.

A Tavares-jelentés súlyosan sérti, korlátozza Magyarország függetlenségét, a jelentés révén gyámság alá akarják helyezni az országot, ami bántó a magyar emberek számára és veszélybe sodorja az EU eszmeiségét is - mondta a kormányfő. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

A Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) vitájában újabb nemzetközi lejárató akcióba kezdett a baloldal, amit az ifjúsági szervezetek felháborítónak tartanak. Az alapvetõ jogok magyarországi helyzetérõl szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselõ által készített elõterjesztésrõl - amelyet szerdán el is fogadott az EP - kedden folytattak vitát Strasbourgban.

Nehezen találni szavakat arra, hogy Göncz Kinga és Tabajdi Csaba az EP plenáris ülésén - konkrétumok említése nélkül - kétségbe vonta a magyar demokrácia létét, és egy uniós felügyeleti rendszer mellett érvelt - kommentálta a magyar szocialisták strasbourgi felszólalásait az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Fidelitas és az IKSZ. Közölték: vérlázítónak tartják az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselõcsoportja részérõl felszólaló Bokros Lajos szavait is, aki szerint - idézték - Magyarország nem osztja az európai értékeket.

"Az MSZP egykori minisztere eközben a magyar jobboldal képviselõjének hazudta magát" - tette hozzá közleményében a két ifjúsági szervezet. Véleményük szerint a baloldali képviselõk nem számoltak el azzal, hogy sokéves ámokfutásuk eredményeként az ország 2010-re a szakadék szélére került, ehelyett továbbra is külföldre rohangálnak, és lejáratják az országot.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében úgy fogalmaz: elfogadhatatlannak tartja, hogy az EP baloldali többsége, pártpolitikai okokból diktátumokat támaszt a magyar Országgyűlés számára. A képviselőcsoport elutasítja a Magyarországgal szembeni igazságtalan eljárást és a vele szemben alkalmazott kettős mércét. Szerintük ez az eljárás szembe megy az Európai Unió Szerződésével. Hozzátették: a szavazás mai eredménye ugyanakkor világosan bizonyítja: az európai baloldal nem rendelkezik a szükséges többséggel a 7-es cikk Magyarországgal szembeni elindításához. Azt azonban leszögezik: a Tavares-jelentésnek sem jogi, sem költségvetési, sem gazdasági következménye nincs Magyarország számára.

Címkék: tavares, jelentés, európai, parlament, politika