A Parlament ülésén a Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint ma elrendelhetik az üzemanyagok színezését is. Ez egyszerűbbé és könnyebbé tenné a kőolajtermékek felhasználásának ellenőrzését.

A Ház ülése a megszokott időben, 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációs időszak, majd az azonnali kérdések és kérdések követnek.

Az előzetes napirendből ugyan nem derül ki, de az MTI úgy tudja: a képviselők felszólalásaikban várhatóan kitérnek majd a hétvégén kialakult rendkívüli hóhelyzetre, illetve annak kezelésére is.

Szavazás várható emellett a szociális és gyermekvédelmi törvények egyszerűsítéséről, valamint huszonnyolc, jelenleg gazdasági társaságként működő kórház költségvetési intézménnyé alakításáról és a szociális közműszolgáltatás létrehozásáról.

Utóbbi esetben fideszes képviselők a szabályozás szigorításával azt szeretnék elérni, hogy csökkenjenek a hazai energia-szolgáltatók erőfölényes piaci helyzetéből adódó fogyasztói terhek, a vállalatok ezeket nagyobb részt vállalják át. Egyik javaslatuk ezért az, hogy a lakossági fogyasztókat 60 napos számlatartozás után továbbra is ki lehessen kapcsolni az áram- vagy a gázszolgáltatásból, kötbértartozás esetén viszont csak akkor, ha a szolgáltató polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett.

A hétfő esti órákban előzőleg már tárgyalni kezdett javaslatok részletes vitáit folytatják, így a képviselők egyebek mellett ismét hozzászólhatnak Pintér Sándor belügyminiszter azon indítványához, amely három hónapra kizárná a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akiknek gyermeke igazolatlanul nem jár iskolába, vagy nem tartják rendben lakókörnyezetüket.

Címkék: törvényhozás, Ház, Országgyűlés, Parlament, döntés, képviselő, politika