Múlt csütörtökön a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa felmentette az úgynevezett tábornokper tizenöt vádlottját - részben bűncselekmény, részben pedig bizonyítottság hiányában - a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények vádja alól. Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett.

A Budapesti Katonai Ügyészség tizenhét ember ellen emelt vádat, amelyet - a szervezeti átalakulás után - a Központi Nyomozó Főügyészség képviselt. A vádirat szerint a vádlottak - honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottjai - 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől.

Az MSZP-s Harangozó Tamás hétfői azonnali kérdésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a per első fokú ítéletében a bíróság súlyos megállapításokat tett az ügyészség tevékenységével kapcsolatban.

Ifkovics Béla bíró a vádiratot hiányosnak, a bizonyítékokat ellentmondásosnak és feltételezéseken alapulónak nevezte. Éles kritikával illette az ügyészség munkáját, különösen azért, mert a vád zöme O. J. dandártábornok törvényellenesen megszerzett vallomásán alapult, amely így nem használható fel bizonyítékként.

A szocialista politikus ennek alapján arra várt választ a legfőbb ügyésztől, hogy cáfolja-e ezt, ha pedig nem, milyen következményei lehetnek az ügynek.

Válaszában Polt Péter azt mondta, nem lehet szó koncepciós perről, már csak azért sem, mert a feljelentő ismertetése alapján tettenérés történt.

Emlékeztetett arra is, hogy tizenkét terhelt esetében a bíróság rendelte el az előzetes letartóztatást, majd tartotta fenn azon bizonyítékok alapján, amelyek később a perben is szerepeltek. Az ügyben több beismerés is született, és nem igaz, hogy ezek törvénytelenül szerzett bizonyítékok lennének - tette hozzá.

Az ügyészség szakszerűen és törvényesen járt el az ügyben, amelyben majd a másodfok mondja ki a végső szót - közölte a legfőbb ügyész.

Viszonválaszában Harangozó Tamás azt kérdezte, ha tettenérés történt, hogyan születhetett felmentő ítélet. Szerinte az ügyészség becsületét rondítja az ügy.

Polt Péter reagálásában jelezte, hogy ugyanebben a nyomozásban már született egy jogerős ítélet, amellyel egy tábornokot és egy ezredest jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.

(mti)

Címkék: elmebeteg, tábornok, korrupció, per, politika, somogy, kaposvár