Matolcsy György képviselőként és miniszterként havi 1 millió 330 ezer forintot keresett, a nemzeti bank élén azonban már 2 millió 230 ezer forint lehet a fizetése. A törvény ugyanis előírja: a jegybankelnöknek a hazai bruttó átlagkereset tízszeresét kell kapnia. Ez pedig a statisztikai hivatal adatai szerint tavaly bruttó 223 ezer forint volt havonta. A politikus nettó bére így a mostani 873 ezer forintról 1 millió 460 ezer forintra nő, az emelkedés 587 ezer forint – számolta ki a Blikk.

Matolcsy számára szolgálati autót, - jelenleg egy VW Passatot is biztosítanak -, valamint bruttó bére 5,6 százalékát az önkéntes nyugdíjpénztárába is megkapja – közölte a lappal az MNB sajtóosztálya. A volt miniszter ezen felül – Simor Andráshoz hasonlóan - 52 négyzetméteres dolgozószobáját a Nemzeti Galériától kölcsön kapott festményekkel díszítheti.

A frissen kinevezett jegybankelnöknek hatéves mandátuma lejártával sem kell aggódnia: a havi csaknem 125 ezer forint nyugdíja mellett - kapcsolatainak és szakmai múltjának hála -, kedvező állások között válogathat majd - mondta a lapnak Kiszelly Zoltán politológus. Matolcsy kutatóműhelyt alapíthat, vagy egyetemen taníthat, de akár fontos európai uniós pozícióba, vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz is kerülhet megbizatása után.

(Blikk)

Címkék: jegybank, fizetés, Matolcsy, elnök, pénz, politika