A polgármester hangsúlyozta: a város stratégiai ágazata az élelmiszergazdaság. Ennek révén több ezer embernek akarnak biztos megélhetést teremteni.

A teltház előtt tartott előadásában a polgármester a tavalyi ígéretére utalva közölte: több mint 4100 millió forinttal csökkentették a város adósságállományát. Kijelentette: a megszorításokra épülő régi gazdaságpolitika ideje lejárt.

Bejelentette: idén elkészül az évszázad legnagyobb átalakítási terve. A 30 milliárd forintos beruházás során megújul a vasútállomás környéke.

- 2,5 év múlva új, a vasutat külön szinten keresztező közúti, gyalogos alul- és felüljárók épülnek, többek között az Achim A. utcában is. A Pécsi és a Béla király utcában a vasút felett közúti felüljáró lesz, és teljesen átalakul a Petőfi tér is - mondta Szita Károly polgármester.

Hangsúlyozta: mindenáron új munkahelyeket kell teremteni annak a csaknem 4 ezer embernek, akiknek ma nincs állásuk. Ennek egyik lehetősége az élelmiszergazdaság. Bejelentette: újabb beruházó jön Kaposvárra.

Ír befektetők a kaposvári Keleti Ipari Parkban 11,5 millió eurós befektetéssel almafeldolgozó üzemet építenek. Már az építési engedélyt is megkapták. Az üzem az almatermeléssel együtt kétezer embernek ad majd munkát.

- Jó esélyünk van arra, hogy jó minőségű, egészséges kaposvári élelmiszerrel lássuk el nem csupán a helyi, hanem a hazai piacot is - tette hozzá Szita Károly.

Ez a Kaposvári Élelmiszer Program célja. És az is, hogy legalább ezer család a kaposvári élelmiszergazdaságban dolgozhasson, tette hozzá. Ezt szolgálja az egyetem új élelmiszervizsgáló laborja, a regionális sertésprogram és a Kaposvári Élelmiszer Védjegy is. Év végére a helyi élelmiszerek üzletében mintegy 200 féle termék lesz kapható, mondta Szita Károly.

A program befejeztével végül kialakul egy olyan komplex helyi élelmiszer-ellátási rendszer, amely még nincs az országban. A polgármester kiemelte: több beruházás is kezdődik azért, hogy minél olcsóbb legyen Kaposvár és a városlakók energiaellátása.

Nézze meg a teljes évértékelőt:

Címkék: értékelés, Károly, év, élelmiszer, Szita, politika, gazdaság