Nézze meg a videót!

A KaposPonton percről-percre követhette az eseményeket!

12.34

A képviselőtestület zárt ülésre vonult vissza.

12.20


A 10 perces szünetet követően ismét nekiálltak a munkának a képviselők. Felgyorsult az előterjesztések elfogadása. Perceken belül már a harmadik előterjesztést fogadták el iskoláról, közoktatásról és köznevelésről. A kiemelt városi rendezvények programjait és azok költségvetését is egyhangúlag támogatták. Az Együd Árpád Művelődési Központ magasabb vezetői posztjára írtak ki pályázatot.


11.54

Piros Attila szerint nem kell újat kitalálni csak újszerűen kell gondolkodni a bűn megelőzése, felderítése terén. Ahogy a háziorvos a betegét, úgy kell ismernie a rendőrnek a területén élő embereket. Azokat is, akik a tilosban járnak. A személyes kapcsolat tartást tartja a legfontosabbnak, rendőr és állampolgár között.

Befezte a rendőrség a Szita Bence ügyet, átadják az ügyészségnek a nyomozati anyagokat - jelentette be a főkapitány.

11.42

A képviselő-testület tagjai több kérést is megfogalmaztak a városi kapitány felé, ami a közbiztonságot és annak érzetét is javítaná Kaposvár szerte. A kapitány megígérte, hogy amit tudnak megtesznek a lakosság biztonságérzetének érdekében. Piros Attila is szót kapott, aki pár hónapja van a megyei kapitányság élén. Mint mondta: nincs megelégedve a megyei közbiztonsággal.

11.09

A városi kapitány az elmúlt év kaposvári bűnügyi helyzetéről ad teljeskörű tájékoztatást.

11.06

Megérkezett a képviselő-testületi ülésre a megye rendőrfőkapitánya, Piros Attila és a városi kapitány, Buzás László, aki a "Kaposvár és környéke közbiztonságáról" szóló előterjesztését egészíti ki. Amint mondja, a regisztrált bűncselekmények száma 4800 volt tavaly és ez 6 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

11.02

Egyes köznevelési intézmény átadás-átvételének használati és vagyonkezelési szerződéseit vitatja meg a testület. Lamperth Mónika (MSZP) szerint nagyon nehéz, bizonytalan helyzetben van ma a közoktatás az államosítás miatt, mert például nem tudják a pedagógusok: kinek a költsége, ha fénymásolnak és azt éppen az önkormányzat, vagy az állam kell hogy állja... Mihalecz András (Fidesz) szerint a szocialisták átpolitizálják a kérdést. A legtöbb kárt a Gyurcsány-Bajnai kormányok okozták az iskolabezárásokkal az oktatásnak, tette hozzá. Szita Károly szerint a legfontosabb nem a politikus ebben a kérdésben, hanem a gyerekek, a pedagógusok, akik jól jártak az átalakítással.

10.50

A város intermodális (vagyis: többféle eszközt, módot kombináló - ez esetben a közlekedési ágak aktív együttműködésén alapuló) közlekedésfejlesztési döntése kapcsán több területfejlesztési döntést is meg kell hoznia a képviselő-testületnek. A buszközlekedésben pedig egy költségátcsoportosításról szavaztak. Ugyanezen közlekedésfejlesztési célok eléréséhez ingatlanfedezetet kell biztosítani - hangzott el az ülésen.

10.37

A szemétszállítás kérdése a képviselő-testület előtt: például az üres lakások után miért kell fizetni? Ezt a lakóközösségnek kell eldöntenie és a költségeket egymást között igazságosan elosztani, érvelt Kéki Zoltán címzetes főjegyző.

10.31

A város közparkjaiból szeretné kitiltani a kutyasétáltatást a város képviselő-testülete. Általános tiltás lesz a gyerekek miatt, de később módosítják, mert valamerre közlekedniük is kell a sétáltatóknak - mondta Szita Károly. A rendeletmódosítást 16 igennel és 2 tartózkodással fogadták el.

10.22

A szünet után a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet módosítására készül a képviselő-testület. Kéki Zoltán szóbeli kiegészítésében elmondta: egyes tevékenységeket, például a zöld hulladék égetését vagy a kutyasétáltatást tiltanák bizonyos területeken, ehhez kéri a testület támogatását.

10.00 - szünet

9.50

Szita Károly zárószavaiban azt mondta: soha nem volt ekkora önállósága az önkormányzatoknak, mint most. Példaként említette a a Kométa 2 milliárdját. Erős az önkormányzat. Szerinte zseniálisak a szocialisták a fanyalgásban. 15 igennel és 3 tartózkodással elfogadták a város idei költségvetését.

9.47

Dér Tamás fideszes képviselő azt mondja: nagy szeretettel és türelemmel hallgatta Gyurcsány egykori miniszterét. Hozzátette: Lamperth bölcsebb lett volna, ha hallgat.

9.40

Gelencsér Ferencné fideszes képviselő az óvodákban várható pedagógus létszámnövekedésnek örült, ez ugyanis új munkahelyeket jelent. Közben Lamperth Mónika egy fénymásolatot oszt ki a teremben, ami Kósa Lajos 12 pontját tartalmazza az önkormányzatok jogairól. Ezt a Kossuth téren olvasta fel néhány éve. Ebből idézett a szocialista képviselőnő percekkel ezelőtt.

9.38.

Lamperth Mónika MSZP-s képviselő szerint műfelháborodás, amit a fideszes képviselők csinálnak. Szerinte ez a hazugság költségvetése. Azt mondja, hogy az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy a működés rovására fejlesztett a város 2010 előtt. Szerinte az Orbán-kormány nagyon sok pénzt vesz el a várostól. Amit a Fidesz csinál az az önkormányzati rendszer teljes lebontása. Elhangzott az is: kicsiny a mozgástere az önkormányzatnak a a költségvetésben.

9.34

Borhi Zsombor (Fidesz) sajnálja, hogy nem ülhetett a testületben 1998 és 2002 között. Ugyanilyen jó érzés lehetett akkor is itt dolgozni, mint most, amikor ismét kap a város. Az elmúlt 2 év munkájának eredménye, hogy csökkent a város adóssága és akár ünnepnappá is lehetne nyilvánítani az adósságátvállalás napját. Az egykori élsportoló ezután a fejlesztéseket, beruházásokat, munkahely-mentő terveket sorolja.

9.28

Csutor Ferenc (Fidesz) egy ellenzéki képviselőt idézett, aki a bizottsági ülésen elfogadta és támogatta az idei költségvetést. Az adósságkonszolidációról is szólt és ő sem érti miért nem lehet örülni, hogy 14 milliárd forinttal kevesebb a város hitele.

9.25

Mihalecz András (Fidesz) azt kéri a városlakóktól: ne hagyják, hogy szocialisták elrontsák az örömöt! Mihalecz szerint a szocialisták nem tudják, mi a valóság és felháborító, hogy semminek nem tudnak örülni.

9.22

Szép Tamás szerint Pintér Attilának az nem tetszik, hogy könnyítettek a város terhein. Az ajándéknak örülni kellene és nem kifogásokat felhozni!

9.21

Pintér Attila szerint azért kapott a város közel 70 százalékos adósság konszolidációt, mert a város nagy bajban van. Semmi nincs ingyen, mondja. Az állam elvett feladatokat és a forrásokat is, ráadásul jóval többet, mint kellett volna. Több mint 800 millió forintról mínuszról van szó. Az átvállalt terheket pedig valakinek ki kell fizetni, a hitelek nem tűnnek el - így folytatta Pintér.

9.13

A Bene Ferenc Akadémiára rátérve Szita Károly elmondta, hogy a sértett az akadémia egyik tanulója és a kollégium vezetése megtette a feljelentést. Egyébként meg tájékozódjon Pintér Attila, mert a téves információk csak tönkre teszik azt a munkát, amit a gyerekek érdekében végeznek az akadémián.

9.11

Szita Károly két hete írta alá azt a levelet, amelyben az áfa csökkentést kérik a kormánytól. Ez is segíthet a Kométa talpon maradásában, most a kormány válaszára várnak.

9.03

Szita Károly válaszában elmondta: a jó tárgyalásoknak köszönhető, hogy ennyit vállalt át a kormány. Ráadásul, a várostól többet vittek el a szocialista kormányok, mint a többi önkormányzattól. Ezért részesült több mint 65 százalékos adósság-konszolidációban Kaposvár.

8.54

Pintér Attila (MSZP) azt kérdezi: mi alapján kapta meg a város a 60-70 százalék közötti adósságkonszolidációt az államtól. A szocialista képviselő az áfacsökkentéssel kapcsolatos kaposvári javaslatról is érdeklődött: válaszolt-e a kormány a felvetésre? Felszólalásában Pintér Attila, a költségvetés tárgyalása mellett, a Bene Ferenc Akadémia körül kialakult botrányra is rákérdezett a polgármesternél: terveznek-e valamit tenni az ügyben hivatali szinten?

8.50

A város 2.4 milliárd forintot tud önként vállalt feladatainak elvégzésére fordítani, úgy, hogy ehhez az állam nem ad semmi anyagi támogatást. 50 millió forint értékben pedig már a jövő évi tervek előkészítésén dolgoznak.

8.44

A Kométával kapcsolatban Szita Károly tájékoztatta a testületet, hogy a cég és a Magyar Fejlesztési Bank képviselővel tárgyalt tegnap előtt. Az ügyvédeken a sor most, és rövidesen alá is írhatják a 2 milliárdos tulajdonrészi szerződést.


A Kométával kapcsolatban Szita Károly tájékoztatta a testületet, hogy a cég és a Magyar Fejlesztési Bank képviselővel tárgyalt tegnap előtt. Az ügyvédeken a sor most és rövidesen alá is írhatják a 2 milliárdos tulajdonrészi szerződést.

8.40

A kórház is rákapcsolódik az új távhő rendszerre. A tömegközlekedés fejlesztése kapcsán 59 új buszvárót építenek. Élelmiszervédjegy programot vezetnek be. Összekapcsolódik a helyi termelés és a helyi fogyasztás. Újabb Kaposvári áruk boltját nyitnak a piacon. Felújítják a régi csarnokot, és térköveznek 40 millió forint értékben.

8.35

Elkezdődik a Domus tömb és a Nádasdi utca és környékének rehabilitációja. Jelentős kihívás lesz a hivatalnak. Olyan pályázatot írnának ki, ami révén a későbbiekben az ott élők tartanák rendben a területeket. Deseda fejlesztés is folytatódik. Mint ahogy a csapadékvíz elvezetési program is 200 millió forint értékben. Nyár végéig befejeződik a több mint egy milliárd forint értékű távhő rekonstrukció is.

8.30

Stabil és kiegyensúlyozott az idei költségvetés. 150 millió forint általános tartalékot tud képezni a város. Elhangzott: a "Kaposvár a legfontosabb" címet viselő várospolitikai terveket folytatják. A beruházások folytatódnak. 12 milliárd forint összértékben. Hitel felvétel nélkül. Szita Károly azt mondja, ez az igazi válasz a fanyalgóknak és azoknak, akik Kaposvár tönkremenetelét vizionálták.

8.25

Az elmúlt évi költségvetési rendelet módosítását vita és hozzászólás nélkül fogadta el a közgyűlés. Az idei költségvetési előterjesztés következik. Szita Károly a városlakóknak köszönte meg, hogy elkészülhetett Kaposvár idei költségvetése. Arról beszélt: a biztonságos működést segíti elő az új finanszírozási rendszer és a kormány adósságkonszolidációja.

8.15

A napirendi pontokat kiegészítette több újabbala közgyűlés. Napirend előtti hozzászólás következik. Mihalecz Anrdás, a Fidesz frakcióvezetője a tegnapi kormánydöntés és szerződés aláírásról szól. Kaposvár adósság konszolidációja révén a kormány 14 milliárd forintot vesz át. Az eladósodást a korábbi szocialista kormányok terhére rója. Mint fogalmaz, miattuk kellett több önkormányzatnak hitelt felvennie. És végre van egy kormánya az országnak, amelyik nem csak visz, de ad is.

8.10

Új bizottsági elnököt és tagokat választott a közgyűlés. A tagok esküt tettek.

Címkék: csütörtökön, összeül, élőben, közgyűlés, politika, Kaposvár