A város idén mintegy 7 milliárd forintból gazdálkodhat és a képviselők nem számolnak hiánnyal.
A pénzügyi stabilitás megerősítése újabb hitel felvétele nélkül – ez az idei feladat, hangzott el a képviselőtestület mai ülésén, ahol elfogadták Siófok 2013-as költségvetését.

Az elmúlt évek nagyberuházásai után újabb célt tűzött ki magának Siófok: részben az energiatakarékos, költséghatékony városüzemeltetés megteremtését, másrészt a lakókörnyezet komfortjának növelését. A fenntartható település irányába újabb energiatakarékossági fejlesztéseken át vezet az út 2013-ban, így a város egyebek mellett tovább korszerűsíti a közvilágítást, a szolgáltatóval együttműködve megújítja autóbusz-parkját. A még rendezettebb lakókörnyezet megvalósítása érdekében idén újra utak, járdák, játszóterek épülnek, azaz 2013-ban jut majd pénz olyan fejlesztésekre, amelyekre tavaly nem volt lehetősége költeni az önkormányzatnak. Megújul Siófok egyik legpatinásabb épülete, a Thanhoffer villa, Horthy Miklós siófoki főhadiszállása, és az elmúlt évvel ellentétben a közterületek megszépítésére is jut majd az idei keretből.

Siófoknak emellett nem kell nélkülöznie kiemelt nagyberuházásokat sem, ezek azonban nem a helyi büdzsé, hanem központi költségvetés terhére valósulnak meg. – Zajlik a siófoki kórház közel 3 milliárd forintos fejlesztése. Kormányzati pénzből valósulnak meg az olyan közlekedési nagyberuházások is, mint a Siófokot déli irányban elkerülő tehermentesítő út megépülése vagy a vasúti pályarendszer megújítása valamint folytatódik a dél-balatoni hulladékkezelési program – sorolta a város fejlődésére nagyban kiható állami kézbe került beruházásokat Balázs Árpád, siófoki polgármester.

A költségvetés mintegy 7 milliárd forintos főösszege 33 százalékos csökkenést mutat a 2012-es büdzséhez képest, ami abból is adódik, hogy számos, korábban önkormányzati feladat átkerült az államhoz. Már nem Siófoknak kell például fenntartania a tűzoltóságot, állami kézbe került a kórház és az általános iskolák bérköltségei sem az önkormányzatot terhelik. A polgármesteri hivatal feladatkörei részben csökkentek a járási hivatalok létrejöttével, Siófok azonban járási központként új feladatokat is vállalt az építésügy terén illetve a városőrség létrehozásával. – 2013 az első olyan év, amikor az önkormányzat az új közigazgatási struktúra alapján működik. Ez azt is jelenti, hogy a rendszerben további átalakulások nem várhatók – mondta Balázs Árpád és kiemelte: Siófok képviselőtestülete a város egyensúlyának megtartása érdekében dolgozik majd a jövőben.

Címkék: költségvetés, siófok, 2013, politika, gazdaság