A napilap Gloviczki Zoltánnak, a közoktatásért felelős helyettes államtitkárnak egy válaszlevelére hivatkozva tette közzé a listát. Somogyban Barcs, Csurgó, Lengyeltóti, Nagyatád és Nagybajom önkormányzatát érintheti az inkasszó.

A Népszava korábban azt írta, hogy országszerte 120 olyan településről tudni amelyek annak ellenére is kénytelenek lesznek fizetni oktatási intézményeik után, hogy január elsejével a Klebesberg Intézményfenntartó Központ (KIK) nem csak az önkormányzati iskolák fenntartását vállalta magára, hanem azok működtetését is. A fenntartás egyebek közt a pedagógusbérek kifizetését, a működtetés, pedig a rezsiköltségek, a karbantartás és a kötelező felújítások finanszírozását jelenti.

Az érintett önkormányzatok ma délután közzétett listájából kiderül, hogy a településeknek meglehetősen eltérő havi összegeket kell átutalnia a KIK számlájára, amely összesen havi 1,5 milliárd forint bevételt jelent majd az intézményfenntartónak.

A somogyi települések ennyit fizethetnek havonta:

Barcs: 12.505.000
Csurgó: 4.491.000
Lengyeltóti: 3.022.000
Nagyatád: 18.665.000
Nagybajom: 1.434.000

Pest Megyében van a legtöbb ilyen önkormányzat (39), míg a legkevesebb (4) fizetésre kötelezhető település Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, illetve Vas Megyében található.

Címkék: inkasszó, fizet, intézmény, iskola, politika, Somogy