Navracsics Tibor kaposvári látogatásán a kormányhivatal, a megye, valamint a város vezetőjével az államigazgatási reform részleteit tárgyalta meg. Az önkormányzati feladatok átvállallásával kapcsolatban elmondta, az állam biztosabb, mint a helyhatóságok, amelyek az elmúlt években egyre több feladatot láttak el, egyre kevesebb pénzből.

- Ennek következtében ezek az önkormányzatok eladósodtak, az adósságtörlesztés pedig gyakorlatilag fölemésztatte minden bevételüket, ezáltal veszélyeztetve a feladatellátást. Úgy gondoljuk, hogy a központi költségvetés erősebb, tőkeerősebb, vagyis ezeket a feladatokat biztosabban, stabilabban finanszírozva, jobban tudja ellátni - mondta Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Szita Károly az önkormányzati törvénnyel kapcsolatban elmondta, jövőre még változatlan feladatellátásuk lesz, és a finanszírozás sem emelkedik.

- Az elmúlt eszetndőkben is folymatosan mondtuk, hogy iszonyatos pénzkivonás történt az önkormányzati szektorból és az lenne a helyes, elfogadva az önkormányzati törvényt most már, hogy a településnagysághoz mérten differenciálják a feladatokat - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A városvezetők szeretnék, ha már jövő második félévre megoldódna az önkormányzatok helyzete, de legkésőbb 2013 januárjától. A kormányhivatalok eladósodásával kapcsolatban Navracsics Tibor elmondta, a munka mennyiségét tekintve alultervezték a költségvetésüket, de azon vannak, hogy mindent kifizessenek.

Címkék: városvezetők, Navracsics Tibor, kormányhivatal, látogatás, politika, Kaposvár