Az MSZP pártelnöke elmondta: senkit nem marasztalnak, hiszen hitbeli kérdés, hogy a szocialista párt melyik frakciójába tartoznak a bejutott képviselők. Ezzel a lépéssel azt szeretnék elérni, hogy a pártszakadás nyilvánosan történjen meg, és mindenki saját maga vállalja a döntését.

A sajtótájékoztató keretein belül reagált Gyurcsány Ferenc korábbi Facebook bejegyzésére is: "Ha valaki azt gondolja, hogy az MSZP a Dunai Vasmű, a Fidesz pedig az Apple, akkor ez sértő a szocialistákra nézve és ha ennyire rossz valakinek a képe a pártjáról, akkor nem érdemes tovább nyűglődni"

Szerdán platformkonferenciát tartottak a párt jövőjével kapcsolatban. Hat platform vállalta, hogy továbbra is marad a szocialista pártban. A Gyurcsány Ferenc vezetése alatt álló demokratikus platform időt kért. Legkésőbb november közepéig, az akkor esedékes kongresszusig eldöntik, maradnak-e a pártban - nyilatkozta Gyurcsány. Hozzátette: amennyiben a távozás mellett döntenek, meglesz a minimális 10 fő a frakcióalakításához.

A szerdai sajtótájékoztató után Mesterházy Attila elmondta: biztos Gyurcsányék kilépésében.

Szeptember végén Lamperth Mónika, MSZP-s országgyűlési képviselő a szakadás kapcsán a KaposPontnak elmondta: "Ha  a demokratikus koalíció elnöke és ez a közösség ennyire nem becsüli az MSZP-t, ennyire rossz véleménnyel van a magyar szocialista pártról, menjen el."

Kolber István, Somogy másik országgyűlési képviselője, akkor támogatta Gyurcsány Ferenc ötletét: "azt gondolom, a mandátumok felajánlása sem nagy ár annak érdekében, hogy helyreállítjuk a jogbiztonságot és a kisemberek érdekében küzdjünk."

Mesterházy bejelentette: feljelentik az ügyészségen a megyei közgyűlés elnökeit, amiért átengedték az önkormányzati vagyont az államnak. Ehhez az elnököknek nem lett volna joga, mivel a közgyűlésen nem szavaztak a kérdésről - véli a pártelnök.

Orbán Viktor október elején bejelentette: az állam január elsejétől átveszi a közgyűlések 180 millió forintos tartozását és a megyei önkormányzati intézményeket. Az erről szóló megállapodást 19 megyei közgyűlés elnöke írta alá.

(MTI)

Címkék: mesterházy, kolber, szakadás, lamperth, mszp, politika