Kaotikus viszonyok uralkodnak az önkormányzati szférában. Az önkormányzati intézmények, és a hozzájuk tartozó állami kézbe kerülnek, a források csökkennek - erről az MSZP megyei elnöke, Kolber István beszélt kaposvári sajtótájákoztatóján, a Pártok házában. Az országgyűlési képviselő ehhez kapcsolódva nehezményezte, hogy a megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila hétfőn valamennyi megyei önkormányzati intézmény államosításáról megállapodást írt alá a kormánnyal. Nem egyeztetve előtte az önkormányzat testületével. Pedig 6 ezer somogyi dolgozó sorsáról, és 18 milliárd forint értékű vagyonról van szó - tette hozzá Kolber István. A mai napig nem tudja ugyanis a testület, hogy milyen pénzügyi és személyi feltételekkel adják át az intézményeket. Az MSZP-s politikus szerint a megyék csődbe kerültek. Ez pedig nem más, mint a csődből való menekülés.

A költségvetést az idei év feketepontjának nevezte Kolber István. A kiadáscsökkentést célul kitűző Széll Kálmán terv ugyanis szerinte hatalmas elvonásokat és drámai helyzetet teremt a szociális területen, a munka, az oktatás, és a nyugdíjasok világában. Mindezt társadalmi párbeszéd nélkül viszik véghez - zárta a kaposvári politikus.

A megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila jövő csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívott össze, ahol tájékoztatja a tagokat a kormánnyal kötött megállapodás részleteiről.

Kolber István sajtótájékoztatójára a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Somogy megyei elnöke, Jakó Gergely reagált.

Olvassa el a közleményt!

"Több szerénységet várnánk Kolber Istvántól! Nehéz ugyanis eltekinteni attól a ténytől, hogy ő annak a gyurcsány kormánynak volt a fejlesztésekért felelős minisztere, kormánybiztosa, amely egyik kezével kizsebelte Magyarországot, az önkormányzatokat, intézményeket, vállalatokat, a másik kezével közben sukorózott, őszödözött. Ahogyan a klasszikus mondja: hazudott reggel éjjel meg este. Tudjuk, hogy a rókát nem lehet leszoktatni a tyúklopásról, a szocialistát a hazudozásról. Ezért is fontos, hogy kellő óvatossággal figyeljük, amikor a sajtóban nyilatkoznak.

A Lamperth féle területfejlesztési politikával szemben végre valódi területfejlesztés kezdődik meg, hogy segítsünk az embereknek a munkahelyteremtésben, a vállalkozásukban, a gazdálkodásukban, a térségfejlesztésben, a településfejlesztésben. A megállapodással, ami létrejött a megye és az állam között, a Somogy megye a legerősebb szövetséges partnert nyerte meg magának. A kormány e szövetségben a legfontosabb kormányzati cél, az új munkahelyek teremtése ügyében tekinti partnerének a megyei önkormányzatokat."

Jakó Gergely
Fidesz Magyar Polgári Szövetség
Somogy megyei elnöke



Címkék: jakó, Kolber, sajtótájékoztató, politika, megyei, önkormányzat