A kormányfő arra kérte a rendezvény résztvevőit, hogy az államadóssággal és a munkanélküliséggel zajló háborút vegyék komolyan, mert "ha mi nem győzzük le az államadósságot és a munkanélküliséget, akkor azok győzik le Magyarországot".
Orbán Viktor szerint e háborút egyetlen módon lehet megnyerni: a munka megbecsülésének helyreállításával, beleértve a kétkezi, fizikai munkát is.

A találkozón elhangzott, hogy az ország megújítása érdekében folytatni kell az adócsökkentést, a bürokrácia visszaszorítását, az Új Széchenyi Tervet, a munkavállalás feltételeinek könnyítését, és nagyszabású közmunkaprogramokat kell indítani.

A kilencedik kötcsei találkozót "A nemzeti kormányzás első éve" címmel tartották vasárnap. A kötcsei "pikniket" 2004 óta évente egyszer, Pünkösd környékén rendezik meg fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek a Somogy megyei településen; a tanácskozások nem nyilvánosak. A most vasárnapi azért lehetett a kilencedik találkozó, mert tavaly két alkalommal is megszervezték azt.

Címkék: kormányzás, Széchenyi-terv, Kötcse, Orbán Viktor, találkozó, politika