A kormány Széll Kálmán terve alapján minél több embert kell vissza irányítani a munka világába. Somogy 330 ezres lakosságából több mint 88 ezer nyugdíjas. Ebből rokkant nyugellátásra 11 és fél ezer ember jogosult. A mozgáskorlátozottak szövetségének vezetője szerint a tervezetnek rossz üzenete van a társadalom felé.       

- Számunkra zavaró az a politikai kinyilatkoztatás, hogy egyrészt a rokkantsági nyugdíjrendszeben rengeteg csaló van, másrészt, hogy 100 ezerrel csökkenteni kell a rokkantsági nyugdíjasok számát - fogalmazott Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének vezetője.

Hozzátette: objektív vizsgálat alapján kell eldönteni ki jogosult az ellátásra és ki nem. A nyugdíjbiztosítási főigazgató elmondta még most dolgozzák ki a terv részleteit.

- Közigazgatási egyeztetés folyik, majd az így létrejövő anyagról dönt a kormány, és a kormány előterjesztésről dönt majd a parlament. Tehát még kár pánikba esni, hiszen jelenleg egy átalakítási folyamatban vagyunk - közölte prof. dr. Mészáros József, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója.

Majd hangsúlyozta: a munkára és nem az ellátásra kell ösztönözni az embereket. A frissen kinevezett új megyei igazgató, Varga Zsolt elmondta: panaszmenetesen végezték a feladatukat kollégái az elmúlt hónapokban.     

- Annak ellenére, hogy 12 ezret meghaladó volt az ügyfélforgalmunk, vagy 6 és fél ezren jelentkeztek be új nyugdíjmegállapítási igénnyel. Ez két és félszerese a tavalyi esztendőnek, a munkatársak határidőre és nagyon kis hátralékkal tudják a feladataikat ellátni - mondta Varga Zsolt igazgató.

A közeljövő tervei szerint a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság is a kormányablak része lesz.

Címkék: nyugdíjreform, Széll Kálmán terv, állás, nyugdíj, munka, kormány, politika