Tisztelt Kaposváriak!

Az elmúlt hetekben sokat hallhattunk az új alkotmányról, érvek sokaságát ismerhettük meg pro és kontra. Míg sokak számára magától értetődő volt, hogy változtatásra van szükség alapjogaink és kötelezettségeink legfontosabb dokumentumában, addig mások azt kérdezték: mi az, amit a most hatályon kívül helyezett alkotmány nem biztosít a számunkra. Amikor feltettem önmagamnak ezt a kérdést, nem a cikkelyek és nem a betűk között keresgéltem a választ. És nem is feltétlenül abban, hogy alaptörvényünk a diktatúrában gyökerezett.

Mert lássuk be, nemcsak ez váltott ki bennünk ellenérzést, hanem az is, hogy a '89-es módosítás óta eltelt két évtized sem sorolható az ország legsikeresebb időszakai közé. Kivívtuk ugyan a szabadságunkat, mégis, ez a 20 év tele volt békétlenséggel és terméketlen vitával. Nem mondom, hogy mindezért az alkotmány a felelős, de azt igen, hogy az alaptörvény testesítette meg a rosszkedvű, vitatkozó országot.

A most hatályon kívül helyezett alkotmány a veszekedés alkotmánya volt. Az országnak viszont nem viszályra, hanem párbeszédre és békére van szüksége. Mi, kaposváriak így akarunk élni, és így próbálunk élni immáron húsz éve. Reményeim szerint az új alaptörvény a békesség alkotmánya lesz. Egy olyan fundamentum, amelyre bizton lehet építeni.

Sok sikert, békés jövőt Kaposvár!

Szita Károly

Címkék: békesség, alkotmány, párbeszéd, Schmitt Pál, Szita Károly, politika