Az emberek egészsége érdekében döntött úgy Kaposvár, hogy maga gondoskodik a város három pontján illegálisan lerakott 1400 tonna hulladék elszállításáról - mondta a somogyi vármegyeszékhely polgármestere a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.

Szita Károly jelezte: "jön a meleg", a hulladék közelében lakóházak vannak, "nem akarják, hogy baj legyen". A hulladékot a helyi lerakóban, őrzött területen, szabályosan és biztonságosan helyezik el, a múlt hét kedden kezdődött munkálatok két héten át tartanak.

A döntéssel egyúttal példát is szeretnének mutatni, nem várják ki, mi fog történni az ügyben, hanem cselekednek, és a hatósági eljárások befejezésével igényelni fogják az ezzel kapcsolatos költségek megtérítését - tette hozzá.

A településvezető utalt rá, hogy az Olaszországból származó hulladékot több mint egy évvel ezelőtt engedély nélkül, bűncselekményt elkövetve helyezte el egy vállalkozó.

A törvény az eljáráshoz a rendőrséget, a bíróságot, az ügyészséget és a kormányhivatalt ruházza fel hatáskörrel, az önkormányzat az ügymenet lassúsága miatt szánta el magát a hulladék elszállítására - jegyezte meg.

Szita Károly hangoztatta: semmi esélyt nem lát arra, hogy a hulladék az önkormányzat cselekvése nélkül rövid időn belül eltűnne.

Címkék: tonna, környezet, hulladék, illegális, szemét, olvasóink kérdezték, Kaposvár