Hétfőn reggel elkezdik az ideiglenes forgalomterelő táblák kihelyezését a Hársfa utcában. A Kaposvári Közlekedési Központ éptése kapcsán a Baross Gábor utca és a Hársfa utca találkozásánál egy körforgalmat alakítanak ki. Előtte azonban a föld alatti közműveket kell kiváltani. Emiatt a Hársfa utca szerdától egyirányú lesz a Gróf Apponyi utcától a Baross utcáig lefelé.

Tehát a Baross Gábor utca felől nem lehet majd balra fordulni. A Fő utca felé tartó forgalom az Anna utcában lehetséges. Az önkormányzat a közlekedők türelmét és megértését kéri a kivitelezési munkák idejére.

A Kaposvári Közlekedési Központ építése miatt három helyszínen módosul a közlekedés rendje január első felében. Korlátozásra csak az egyik helyszínen, a Hársfa utcánál lesz szükség. Részletes leírás:

I. Elkészült az Áchim András utca új nyomvonala a Noszlopy utcai körforgalom és a Petőfi tér között

Napokon belül már az új úton közlekedhetünk. Ezzel egyidejűleg a jelenlegi helyi autóbusz-állomás teljes egészében építési területté válik, s mind a buszok, mind az utasok előtt zárva lesz. A bordó buszok indulási és érkezési helyeit az új négysávos úttest szélső forgalmi sávjaiban alakítják ki, mindkét oldalon öt-öt busz lesz képes egyidejűleg parkolni.

null

Az utasok a már elkészített ideiglenes peronokon várakozhatnak. Az útszakaszon 30 km/h-s sebességkorlátozás lesz érvényben, hogy a megváltozott forgalmi rend mellett is szavatolható legyen az autósok és gyalogosok biztonsága. Utóbbiak továbbra is a Noszlopy utcai körforgalomnál és a Petőfi térnél lévő kijelölt zebrákon kelhetnek át az út túloldalára. A forgalmi irodának, valamint a jegy-és bérletpénztárnak ideiglenesen otthont adó konténerépületek az új úttest északi oldalára, a Torony büfé és az új belvárosi parkoló közötti területre kerülnek.

A közlekedés átterelése, illetve a megállóhelyek áthelyezése lehetővé teszi, hogy januártól már a helyi autóbusz-állomás felszabadult területén is megkezdődhessenek az építési munkálatok, és újabb peronok és buszállások készülhessenek el. A változáshoz szükséges forgalomtechnikai munkálatok – táblázások, felfestések, terelések előkészítése – már zajlanak.

II. Ideiglenes körforgalom épül a vasútállomás előtt

A helyi autóbusz-állomás áthelyezése miatt szükségessé vált egy ideiglenes körforgalom kialakítása, amely lehetővé teszi a buszok számára is a megfordulást. Ez a teljes értékű csomópont a vasútállomás előtti területen készül el, gördülékenyebbé téve az áthaladást mind az autósok, mind pedig a gyalogosok számára. A körforgalom kialakításával egyidejűleg megszűnik a lámpás kereszteződés.

III. A körforgalom kialakítása és a közművek kiváltása miatt átmenetileg egyirányúvá válik a Hársfa utca alsó szakasza

A szakemberek megkezdik a Béla király utcai vasúti átkelő kiváltása érdekében épülő új közúti felüljáró bekötését a meglévő úthálózatba. Ez azt jelenti, hogy a Baross utca – Hársfa utca – Béla király utca kereszteződésében körforgalmi csomópont épül. A közműkiváltással együtt járó munkálatokat csak a forgalmi rend megváltoztatásával lehet végrehajtani. A legfőbb változás, hogy a Hársfa utca a Gróf Apponyi Albert utca vonalától kezdve déli irányban egyirányúvá válik. Az autósok az utcából a kereszteződésbe érve természetesen továbbra is mindkét irányba, tehát a Róma-hegy és a vasútállomás felé is zavartalanul haladhatnak.

null

A Baross Gábor utcából, illetve a Béla király utcából érkezők azonban az építkezés idején nem hajthatnak be a Hársfa utcába. Akik tehát a vasútállomás felől érkezve kívánnak a Fő utca felé eljutni, azoknak az Anna utca felé kell kanyarodniuk. A Béla király utca felől érkezők ugyancsak a Baross Gábor utcán, majd az Anna utcán keresztül juthatnak el a Fő utcára. A Hársfa utca egyirányúsítása várhatóan 2020. január 8-án lép életbe.

Címkék: Baross Gábor utca, Hársfa utca, korlátozás, körforgalom, olvasóink kérdezték