790,82 millió forint, 100 százalékos, európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megújult Kaposvár legrégebbi, egyben legjelentősebb épített kulturális öröksége, a Szentjakabi Bencés Apátság.

A fejlesztéseknek köszönhetően a műemlék terület interaktív élményelemekkel is kiegészült, kikapcsolódási lehetőséget ígérve iskolás csoportok, fiatalok vagy gyermekkel érkező családok számára is.

A projekt során – a műemlékvédelmi szabályok szigorú betartásával – megtörtént a műemléki romok rehabilitációja, emellett új látogatóközpont és múzeum épült. A műemlék olyan interaktív élményelemekkel egészült ki, amelyek széles körben ígérnek kikapcsolódási lehetőséget iskolás csoportok, fiatalok vagy gyermekkel érkező családok számára is.

Új látogatóközpont és múzeum várja a kultúra barátait kiállító terekkel, foglalkoztató- és vetítőtermekkel, tájépítészeti elemekkel, hangulatos és korhű parkkal vált családbarát kirándulóhellyé. A műemlék felújításával korszerű kiállítóterek és az egyéb attrakció-elemeknek helyet adó épületrészek jöttek létre, melyek hozzájárulnak a térségbe látogató turisták számának növekedéséhez, azok tartózkodási idejének meghosszabbításához, illetve az egy látogatóra jutó költések növekedéséhez.

A projekt fejlesztéseinek átfogó célja Kaposvár turisztikai versenyképességének növelése, hiszen a Kaposvár évek óta tartó törekvése, hogy a város egyik húzóágazata a turizmus legyen.  Olyan turisztikai kínálatot kíván megteremteni, mely Kaposvárt kiemeli, egyedivé teszi.

A TOP-6.1.4-15-KA1-2016-00003 azonosító számú, „Kaposszentjakabi Bencés Apátság romjai műemléki és kulturális turisztikai célú fejlesztése” című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Címkék: felújít program, kincs, bencés, látogatóközpont, Szentjakab, régész, lelet, apátság, család, kultúra