Matematika vizsgatárgyból középszinten 1.278 helyszínen 80.144 vizsgázó, emelt szinten 82 helyszínen 3.897 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. (Matematika vizsgatárgyból középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is lesz vizsgázó.)

null

A matematika vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tartott. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldhatta meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendje se fix..

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni.
A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A. rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak.

A II/B. rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. Az írásbeli vizsga két részből áll, és a vizsgázó a rendelkezésére álló időt ennél is tetszése szerint oszthattta meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatta.

Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. A feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak.

A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Számtani és mértani sorozat, trigonometria, térgeometria, kombinatorika témaköréből is kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi második részében. Egy eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a második résszel sok diáknak lehetett gondja, ugyanis mindegyik feladatnak vannak olyan részei, amelyek nehezebbek, és amelyeken el lehet bukni. "Első ránézésre mindegyik példa könnyűnek tűnik, aztán minden érettségiző rájön, hogy valamelyik részben van egy nagy csavar" - mondta, hozzátéve: a középszintű teszt utolsó három, választható feladata közül az egyik nehezen értelmezhető, van olyan eleme, amely kifejezetten szokatlan.

Az oktatási portál már le is hozta a nem hivatalos megoldásokat, amit az alábbi linkre kattintva érhet el:

Itt van az első rész nem hivatalos megoldása!

A középszintű matekérettségi második részének nem hivatalos megoldása.

Teljesíthető, nem túl nehéz, ugyanakkor odafigyelést is igénylő feladatokat tartalmazott az idei matematika érettségi tételsor - összegeztek matematikatanárok kedden a vizsgák után az MTI-nek.

Görbe László, a budapesti Szent Margit Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy a tételsor nehézsége nagyjából megegyezett az előző évivel. A feladatsor nem volt túl nehéz, de nagyon sok mindenre kellett odafigyelniük a diákoknak - mondta.

Az igazgató, aki egyúttal matematika szakos tanár is, kiemelte: az első rész 12 viszonylag könnyebb feladatot tartalmazott, amelyet logikával, gondolkodással meg lehetett oldani. A hibátlan kitöltéshez ugyanakkor sok apróságra kellett odafigyelni - jegyezte meg.

A második feladatrész már szélesebb ismereteket, több tudást igényelt - mutatott rá.

"Munkás tételek" - így jellemezte a matematika érettségi feladatsort Veres Pál, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója az MTI érdeklődésére. Mint mondta, a feladatsor jószerivel felölelte a teljes tananyagot, kombinatorika, szigometriai feladatok, valószínűség-számítás, statisztika egyaránt volt a tételek között, volt amit viszonylag könnyen meg lehetet csinálni, voltak azonban nehezebb feladatsorok is. Összegezve, teljesíthető volt, ugyanakkor oda kellett figyelni az érettségizőknek, mert pontokat azért könnyen lehetett hullatni - tette hozzá.

Címkék: matek, matematika, érettségi, kultúra