A nyelviskolák is jól járhatnak a kormány diplomamentő programjával. Sokan ugyanis a csőd szélén álltak, mivel kevesebben tanultak idegen nyelveket. Most azonban telt ház lehet az intézményekben. Az országban ugyanis több mint 49 ezer olyan ember van akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. A képzések márciusban indulnak.

diplomamentés

(A kép illusztráció)

Mária 2009-ben végzett a Kaposvári Egyetemen. Mivel még nincs nyelvvizsgája, ezért diplomáját sem vehette kézbe. Most szeretne jelentkezni a kormány új diplomamentő programjára.

- Meghallottam ezt az új lehetőséget és szeretnék bekerülni és szeretném letenni a nyelvvizsgát ezáltal, mert szeretném a diplomámat megszerezni. Tudom, hogy a diplomával sokkal többet tudnék keresni, mint jelenleg - mondta Szijj Mária.

Az egyik kaposvári nyelviskolA is szívesen részt venne a diplomamentő programban.

- Ez jó lehet akár számunkra, meg az érdeklődők számára is, mert akkor egy rugalmas időbeosztással tudjuk nekik biztosítani, hogy felkészüljenek a nyelvvizsgájukra - árulta el a Happy End Nyelviskola tulajdonosa, Pfundt Szilvia.

Az akkreditált nyelvoktatás mellett még más feltételeknek is meg kell felelniük, hogy részt vehessenek a diplomamentő programban.

- Olyan képzőintézmények jelentkezését várjuk, akik rendelkeznek már nyelvvizsga felkészítési tapasztalattal. Régióra fojuk meghírdetni, tehát az adott régióban van bejelentett székhelye, telephelye. Megfelelő oktatói gárdával rendelkezik. Van ennek a képzőintézménynek tapasztalat az ilyen képzéseknek a lebonyolításában - tájékoztatott az OFA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Pákozdi Szabolcs.

A tanfolyamra életkortól függetlenül azok jelentkezhetnek, akik már leállamvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk, de mivel nincs nyelvvizsgájuk még nem kaptak diplomát.

A nyelvvizsgára márciustól lehet jelentkezni az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány honlapján. A tanulóknak alap szinten kell tudni angolul, németül vagy franciául. A nyelviskola egy szintfelmérőt irat a jelentkezőkkel, ez alapján döntik majd el, hogy 120,180 vagy 240 órás tanfolyamra jelentkezhetnek.

A kormány 3 milliárdot fordít a képzésre. A programról és a részletekről hétfőn hirdetnek pályázatot.

Címkék: könnyít, mentés, diploma, nyelvvizsga, kormány, kultúra