Az egyik változás ami az érettségit érinti az az, hogy 2014. január 1-jétől már csak informatikából, latinból és idegen nyelvből lehet előrehozott érettségit tenni, kizárólag a májusi-júniusi vizsgaidőszakban.

2014-ben már nem lehet vizsgázni ábrázoló és művészeti geometria, magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúra tantárgyból. A maradék két művészeti tárgy - a művészettörténet és a népművészet - választható közismereti vizsgatárgy lesz. Az utazás és turizmus közismereti vizsgatárgyból csak hatodikként, az öt kötelező, illetve kötelezően választandó tárgyon felül lehet érettségizni.

A május-júniusi vizsgaidőszakától megszűnnek a nemzetiségi nyelvi érettségi vizsgák is: a diákok az adott nemzetiség nyelvéből mint idegen nyelvből jelentkezhetnek ugyan érettségire, de azzal a megkötéssel, hogy a középszintű szóbelin a nemzetiségi nyelvet tanulók számára készített tételsorba a nemzetiségi ismereteket is be kell építeni. Részletes infókat itt találtok.



Január 1-je óta hatályos az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete, amely alapján az iskolai menzákon kevesebb cukrot és sót, és több zöldséget kell használni. Így jó néhány étel eltűnhet, néhány pedig más recept alapján készül majd - persze csak akkor, ha mindenhol betartják majd az új szabályokat.



Ami a felvételizőket illeti: magasabb lesz a minimumponthatár, ismét központi ponthatár lesz a tizenhat népszerű szakon, több szakon kötelező az emelt szintű érettségi.

2014. január 1-jétől az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 220 a minimumponthatár (a korábbi 240, illetve 200 helyett) - aki ennél kevesebb pontot szerez, egyetlen állami ösztöndíjas vagy önköltséges szakra sem kerülhet be.

A minimumponthatárt az emelt szintű érettségiért járó pontokkal együtt, de a más jogcímen kapott többletpontok nélkül kell elérni. További infót itt találtok.

Címkék: diákok, 2014, érettségi, oktatás, változás, kultúra