osibácsi

 

NÉVJEGY: Ozsváth Ferenc 1929-ben született Székesfehérváron. A somogyi megyeszékhelyre 1953-ban érkezett, abban az évben, amikor a Magyar Testnevelési Főiskolán diplomát szerzett. A Kaposvári Tanítóképző Intézetben, majd a tanítóképző főiskolán tanszékvezető tanárként tanított. 1981-ben az országban elsőként doktorált testnevelésből. 1990 és 1995 között az általa is alapított Kaposvári Katolikus Gimnázium első igazgatója volt. 1994-től városi önkormányzati képviselő, majd 2002-ig Kaposvár alpolgármestere. 2007-ben a város díszpolgára címet adományozták neki, tavaly pedig a Somogyi Prima-díjat vehette át. Hobbija a kertészkedés és a szőlőművelés.

osibácsi


Több mint 10 ezer pedagógusnak volt a mestere az elmúlt 60 évben dr. Ozsváth Ferenc. (Akkor végzett a Magyar Testnevelési Főiskolán.) Megkérdeztem tőle, mi jutott eszébe, amikor megkapta Budapestről a mai napra szóló meghívót. Életderűjére jellemzően azt válaszolta: – Kíváncsi vagyok, ki él még egyáltalán közülünk, kit ismerek majd meg, mert azok a szép fiatal lányok és fiúk ma 80-85 évesek, mint én, megöregedtek.

Különleges és kiváló évfolyam volt az övék, amely aztán szétszóródott a világ minden tájára. Ő maradt itthon. Azt mondja, alig várta, hogy taníthasson. Ezt üzente a mai pedagógus-hallgatóknak is, hogy csak ilyen lelkülettel érdemes ezt a pályát választani.

– Nekem azóta is a „tanár úr” megszólítás a legkedvesebb, ezt szeretem, mert szép és megtisztelő – vallja be. – Mindazt, amit drága, jó tanáraimtól kaptam, én továbbadtam a tanítványaimnak, és tudom, hogy az ő személyiségükben is benne van.

Osi bácsi vívó szakképzős volt a főiskolán, a mestere, dr. Duranelly László a magyar kardvívósport megalapítójának volt a tanítványa. Büszke erre, és mosolyogva említi, hogy amikor kint jártak Moszkvában, ott azzal fogadták őket: mi szeretnénk tanulni önöktől. Hozzá teszi: Budapesten 16:0-ra legyőztek a szovjet válogatottat.

Tisztelt Tanár Úr! A kollégáim a lelkemre kötötték, hogy a KaposPont és a Kapos Televízió valamennyi munkatársa nevében adjam át gratulációnkat e jeles alkalomból! Önnek, kedves feleségének és családjának jó egészséget kívánva mellékeljük a Kapos TV 2009-ben készített portréfilmjét.

Katona József



 

Címkék: gyémántdiploma, Ozsváth Ferenc, katolikus, alpolgármester, díszpolgár, Kaposvár, kultúra