Kiderült: Somogyban a legtöbb panaszos nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozása és egészségi állapota miatt szenvedett el hátrányos megkülönböztetést, de többeket diszkrimináltak életkoruk, valamint politikai vagy más véleményük miatt is a megyében.

A hátrányos megkülönböztetés témakörét feldolgozó háromnapos képzési programot dr. Pánczél  Márta projektvezető, a megyei tapasztalatokat dr. Berdár Valéria, a Somogy megyében
működő egyenlőbánásmód-referens mutatta be. A projektvezető beszámolt  továbbá a hatóság 2013. április 24-én zárult „Egyenlő bánásmód – mindenkit megillet!” üzenetű
médiakampányáról, amelynek középpontjában a jogtudatosítás és a társadalom érzékenyítése állt. Az EBH TÁMOP-5.5.5 uniós projektje keretében megvalósult akció óriásplakátjain
felhasznált ifjúsági alkotások egyike Asperján Benjamin Somogy megyei diák munkája.  

A diszkrimináció az élet számos területén jelen van és több társadalmi csoportot sújt hazánkban is. Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak nincsenek területi szervei, ezért európai uniós finanszírozású TÁMOP-5.5.5 programjával vállalkozott arra, hogy a hatósági feladatok ellátásán túl a projekt eszközeivel is beavatkozzon a diszkriminációs folyamatokba. Ezért fontos, hogy a különböző társadalmi csoportok széles körben szembesüljenek az egyenlő bánásmód követelményével, a hatósági tapasztalatokkal és lehetőségekkel.  Az EBH TÁMOP-5.5.5/08/01 európai uniós projektje keretében 2013. február 1. és április 24. között futó médiakampánya ezt erősítette meg.  

A hatóság „Egyenlőség gyerekszemmel” című ifjúsági pályázatának díjazott alkotásai voltak a kampány kreatív alapjai. Somogy megyéből Asperján Benjámin: Fogadd el a másságukat! című műve országszerte 100 óriásplakáton hirdette, hogy az egyenlő bánásmód mindenkit megillet.

Dr. Pánczél Márta a sajtótájékoztatón ismertette a hatóság európai uniós támogatású programjának társadalmi érzékenyítést és a lakosság jogtudatosságának kiterjesztését célzó fejlesztéseit. Tájékoztatta az érdeklődőket „Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi érzékenység fejlesztése” című akkreditált képzésről, amely 2010 szeptemberében indult, és a siófoki a 71., egyben utolsó állomása.  

A projekt munkatársai által szervezett 70 tréninget 1361 fő végezte el sikeresen. A képzések célcsoportjait tágan határozták meg: egyfelől azok, akik valamilyen védett tulajdonságuk miatt érintettek, másfelől azok, akik munkájuk vagy egyéb helyzetük miatt a diszkrimináció áldozataival kerülhettek kapcsolatba. A tréningeket, amelyek 2013-ban többek között Debrecenben, Sárváron, Gyulán, Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron zajlottak, országszerte akadálymentes környezetben tartották meg. A tudatosan épített csoportdinamika érdekében a résztvevőket együtt élő, dolgozó vagy egymással hatósági és egyéb szolgáltatási jogviszonyokban álló csoportokból toborozták. A projektvezető asszony azt is elmondta, sokan azért jelentkeznek a továbbképzésre, mert olyan szakmai területekről szerezhettek tudást, amelyekről az oktatási intézményekben nem tanulhattak.

A hatóság „A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági  munka erősítése” uniós projektjének vezetője a sajtó képviselőinek bemutatta a médiakampány elemeit és eredményességét, amelynek során kitért a program saját kutatásának országos mintájára is. A felmérésből kiderült, hogy az EBH ismertsége 2 év alatt a projektesemények és a médiakampány hatására 30%-ról 46%-ra emelkedett.  

A szakember a reprezentatív kutatás második, a kampánnyal azonos időben futó adatfelvételéről is beszámolt, melyből kiderült, hogy az EBH új szlogenjének – „Egyenlő bánásmód – mindenkit  megillet!” – ismertsége a lakosság körében elérte a 38%-ot.  


A vizsgálat a kampány különféle megjelenési formáinak esetében az ismertség különböző mértékét tapasztalta, az EBH közérdekű felhívásaival a televízióban találkoztak a legtöbben. A fogyatékosok az országos átlaghoz és minden más érintett csoporthoz képest inkább az országos televízióból ismerik a hatóság hirdetéseit (34%), szemben a romákkal, akiknek csak 18%-a mondta, hogy látta a televíziós megjelenéseket. Az óriásplakátok átlagosan a megkérdezettek 7%-át érték el, e tekintetben is a romák mutatták a legnagyobb eltérést az országos arányokhoz képest. Közülük csak 2% találkozott óriásplakátokon az EBH hirdetéseivel, ami azzal függ össze, hogy az általuk jellemzően lakott településeken ez a kampányelem kevésbé jelenhetett meg. Az antidiszkriminációs képzések eredményeként a résztvevők 94%-a tudja, hogy a diszkrimináció tilalma törvényben szabályozott, hallott az Ebktv.-ről vagy ismeri azt, míg az országos reprezentatív mintában ugyanez az arány csak 59%.

Dr. Berdár Valéria, a hatóság megyei egyenlőbánásmód-referense 2009 szeptemberétől havi 16 órában fogadja a megyeszékhelyen, valamint a kistérségekben a panaszosokat és nyújt diszkriminációs jogorvoslati lehetőséget a megyei lakosoknak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Somogy megyében a jogszabállyal védett csoportok közül a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozás összefüggésében sérült leggyakrabban az egyenlő bánásmód követelménye.

A szakember a megyei tapasztalatokról számolt be részletesen a sajtó képviselőinek. A jogásznő több mint 300 ügyfele 20 panaszbejelentését terjesztette az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé. A legtöbb panaszos nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozása és egészségi állapota miatt szenvedett el hátrányos megkülönböztetést, de többeket diszkrimináltak életkoruk, valamint politikai vagy más véleményük miatt is a megyében.

A diszkriminációs esetek feltárásához szükséges, bizalmi légkör kialakítására is alkalmas félfogadási környezetben az ügyfelek nem csupán tanácsadást vehetnek igénybe – mondta el a referens, aki panaszbejelentő nyomtatványokon rögzíti a szükséges adatokat, segítséget nyújt a beadványok elkészítésében, és továbbítja azokat a hatósághoz.

Az EBH minden esetben törekszik a felek közötti egyezségkötésre. A referens közreműködésével megindított eljárások közül példa erre az az ügy, amelyben a panaszos gyermeke speciális étkezési igényével kapcsolatban tett bejelentést. A szülők az iskolai beiratkozásnál jelezték, hogy gyermekük lisztérzékenysége miatt a közétkeztetés során gluténmentes diétára van szüksége, amelynek a biztosítására az iskola ígéretet is tett, de azt nem teljesítette. A szülő a problémát másfél éven át folyamatosan jelezte az intézmény vezetője felé. Mivel ez nem járt eredménnyel, dr. Berdár Valériához fordult ügye kivizsgálására. Az eljárás egyezséggel zárult, amelyben az eljárás alá vont vállalta, hogy a gyermek speciális étkeztetését biztosítja.  

Dr. Berdár Valéria kihelyezett fogadóórával legközelebb május 29-én 9 és 13 óra között várja az ügyfeleket a siófoki Cigány Nemzetiségi Önkormányzaton (8700 Siófok, Hock J. köz 2.).








Címkék: másságukat, fogadd, cigányok, kultúra