A piacvezető tankönyvkiadónak már több mint száz új kiadványát jóváhagyta az Oktatási Hivatal. A kiadó megfelelőnek értékeli az elbírálás eddigi menetét, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a zökkenőmentes iskolakezdés egyik legfontosabb feltétele, hogy az átalakított tankönyvterjesztési rendszer megfelelő gyorsasággal és hatékonysággal szolgálja ki az iskolákat.

Jóváhagyta az Oktatási Hivatal (OH) a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) új Nemzeti alaptantervnek és a kerettanterveknek megfelelő első, ötödik és kilencedik évfolyamok számára készített tankönyveinek többségét (a többi évfolyamon nem volt szükség az OH jóváhagyására), így azok nyomdába, majd szeptembertől az új terjesztési rendszeren keresztül a diákok kezébe kerülhetnek. Az idáig vezető út nem volt egyszerű, mivel nagyon szoros határidők mellett kellett átdolgozni az új előírásoknak megfelelő tankönyveket és tananyagokat, valamint alkalmazkodni kellett a szintén új tankönyvvé minősítési eljáráshoz, amelynek a feltételei csak február végén váltak ismertté. „Miközben az új jogszabályok miatt komolyan lecsökkent a tankönyvek fejlesztésének, jóváhagyásának, gyártásának ideje, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó sikerrel vette az akadályokat és elkészült az új kiadványokkal, amelyek többségét már jóvá is hagyta az Oktatási Hivatal.” – mondta el Kiss János Tamás, a piacvezető tankönyvkiadó vezérigazgatója.
Az NTK a legnagyobb példányszámú kiadványait is átdolgozta az új elvárásoknak megfelelően, így például az új NAT-ra szabva készítette el Száray Miklós Történelem I. című népszerű tankönyvét, valamint Alföldy Jenő-Valaczka András Irodalom 5. olvasókönyvét. Az átdolgozások mellett új kiadványok is készültek, mint például Polgár Judit Sakkpalota című tankönyve, mely több év alatt, pedagógusok és gyerekek bevonásával kidolgozott módszertan alapján készült el, vagy például az ötödikesek számára fejlesztett Erkölcstan tankönyv. A tanárok igényeit felmérve az NTK jelentős digitális fejlesztésbe kezdett az elmúlt években, melynek eredménye az NTK Player nevű szoftver, amely a tankönyv digitális változata mellett sokféle plusz tartalmat, a tanárok részére pedig segédanyagokat, valamint házi feladat kiosztására alkalmas lehetőséget is tartalmaz.

A tankönyvek piacát szabályozó új rendszerrel kapcsolatos eddigi tapasztalatokról Kiss János Tamás vezérigazgató elmondta: „A korábbi határidők, például a kerettantervek vagy a tankönyvrendelet kihirdetésének csúszása után pozitívan értékeljük, hogy az Oktatási Hivatal gyorsan, általában egy hónap alatt minősítette a beadott kiadványokat. Némi aggodalomra adott okot ugyanakkor a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. (KELLO) rendszerének technikai akadozása, amely miatt kisebb-nagyobb fennakadások voltak a tankönyvek megrendelésénél.” Optimizmusra adhat okot, hogy az érintettek igyekeznek mindent megtenni a cél elérése érdekében. Az NTK vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak még a rendszerben feloldandó ellentmondások. Így például komoly fejfájást okozhat majd azoknak az új kerettantervekhez készülő tankönyveknek a sorsa, amelyek a május 15-i rendelési határidőig nem kapnak jóváhagyást, de később mégis felkerülnek a rendelhető kiadványokat tartalmazó jegyzékre.

Miközben az új, vagy átdolgozott NTK-s kiadványok várják, hogy szeptember elsejére a gyerekek kezébe kerülhessenek, az új rendszer nagy próbája az átalakított tankönyvterjesztés vizsgája, mely még csak most következik. A jelenlegi információk alapján az iskolák a megrendelésüket május 15-ig adhatják le, amit a példányszám tekintetében június 15-ig pontosíthatnak. Ezt követően a terjesztésért felelős KELLO a megrendeléseket tíz nap alatt összesíti. A kiadók tehát csak június végén tudják meg, hogy pontosan mennyi tankönyvet kell legyártatniuk és eljuttatniuk a KELLO raktárába július közepéig, ami minden korábbinál nagyobb időprés alá helyezheti őket a gyártás során. A zökkenőmentes iskolakezdés legfontosabb feltétele pedig, hogy az átalakított tankönyvterjesztési rendszer szeptemberig biztosan eljuttassa az iskolákba a névre szóló, egyéni tankönyvcsomagokat.

Címkék: nat, kész, tankönyv, piac, szeptember, iskola, kultúra